Rujeola face tot mai multe victime. Ministrul Sănătății a anunțat că va relua campania de vaccinare cu vaccinul ROR. Cum recunoști rujeola, simptome și tratament
102 cazuri noi de rujeolă au fost confirmate în 12 judeţe şi în Bucureşti, în perioada 15 - 19 aprilie, potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat va fi reluată campania de informare şi vaccinare ROR, ca urmare a creşterii numărului de cazuri de rujeolă înregistrate în ultima perioadă.
Rujeolă la copii nevaccinați
Cele 102 cazuri nou confirmate de rujeolă au fost înregistrate în Mehedinţi - 40; Buzău - 19; Teleorman - 11; Galaţi - 8; Prahova - 7; Constanţa - 6; Bucureşti, Ilfov - câte trei cazuri; Brăila, Călăraşi, Dâmboviţa, Harghita, Ialomiţa - câte unul.
Cele mai multe cazuri s-au înregistrat, de la începutul epidemiei, la copiii nevaccinaţi.
Simptome rujeolă, cum o recunoști
Simptomele rujeolei apar după 10-12 zile de la momentul infectării .Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ două săptămâni după ce copilul a fost infectat. Rujeolă începe să se manifeste prin ochi roșii, secreții nazale, tușe și febră mare, după care apare erupția cutanata.
Etape simptome rujeolă:
- Perioada de incubare – începe cu momentul infectării și durează aproximativ 11 zile, timp în care nu apare niciun simptom.
- Instalarea simptomelor prodromale (care anunța apariția bolii)-congestie nazală, tușe, febră. Se manifestă timp de aproximativ trei zile și sunt însoțite de pete albe mici (pete Koplik), care apare în interiorul gurii. Copiii devin contagioși cu patru zile înainte de începerea erupțiilor cutanate și pot transmite boală timp de patru zile după ce erupțiile apăr, ceea ce înseamnă că din această etapă boală devine contagioasă.
- Prezența erupției cutanate – apar mici pete roșii pe față, începând cu linia părului și în spatele urechilor, după care se răspândesc pe gât, corp, brațe, mâini și picioare. După apariția erupțiilor cutanate, febră poate depăși 40 de grade Celsius. După câteva zile, febră se reduce și erupțiile cutanate dispar.
Rujeola, boală foarte contagioasă
Virusul rujeolic trăiește în secrețiile nazale și faringiene ale persoanei infectate. Prin urmare, se poate răspândi la alte persoane prin tușe și strănut. Virusul poate trăi timp de până la două ore în aer sau pe diferite suprafețe, deci este foarte important să păstrezi distanță de persoanele infectate și să nu-ți atingi ochii, nașul și gură cu mâinile. Persoană infectată poate răspândi virusul fără să fie conștientă de acest lucru, având în vedere că boală poate fi transmisă cu 4 zile înainte de apariția erupțiilor cutanate.
Prevenire rujeolă - vaccinul ROR
Rujeola poate fi prevenită printr-un vaccinare care oferă imunitate pe tot parcursul vieții. Este vorba de vaccinul ROR, destinat imunizării împotrivă a trei boli infecțioase care dau și numele vaccinului: rujeolă, oreion și rubeolă.O doză de vaccin ROR oferă o protecție de aproximativ 93% împotrivă rujeolei, iar două doze au o eficacitate de 97%.
Conform Calendarului Național de Vaccinare, în România se recomanda administrarea a două doze de vaccin ROR copiilor, după cum urmează:
- Prima doză – la un an
- A două doză între 5 și 7 ani
În acest moment, vaccinurile pentru rujeolă disponibile sunt: M-M-RVAXPRO, PRIORIX PRIORIX-TETRA.
Citește și: Schema de vaccinare 2019. Vaccinurile recomandate de Ministerul Sănătății
Rujeola – Complicații
În general, rujeola sau pojarul are o evoluție ușoară spre medie. Cu toate acestea, este considerată boala eruptivă care se soldează cu cele mai multe complicații. Printre acestea se numără:
- suprainfectări la nivelul sistemului respirator (angină acută pultacee, laringită, bronșită, bronșiolită, pneumonie, bronhopneumonie)
- afectarea inimii (miocardită, pericardită), de conjunctivite purulente, stomatite, otite, oto-mastoidite
- encefalită (virusul ajunge inclusiv la nivelul sistemului nervos).
- o complicație foarte rară (1 caz la 100.000 de infecții) este panencefalita sclerozantă, care apare la câțiva ani (3-7 ani) distanță după infecția cu virusul rujeolic prin persistența acestuia la nivelul sistemului nervos. Boala este foarte gravă și se finalizează de cele mai multe ori cu deces în lunile/anii ce urmează.
Citește și: Rujeola în România - 62 de persoane au murit. Avertismentul UNICEF
Frumusețe periculoasă! Riscurile la care se expun femeile pentru a fi mai atrăgătoare... Alergiile de primăvară. Cum recunoști alergia la copii și la adulți, simptome și tratament...