- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
ANEMIA
"Se stie ca sangele contine celule rosii care transporta oxigenul in organism. In cazul unei femei care pierde mult sange prin menstruatie, este posibil ca organismul sa nu mai aiba suficiente celule rosii pentru oxigenare. In aceste conditii, se instaleaza anemia. Aceasta se caracterizeaza printr-o senzatie permanenta de oboseala, lesin sau chiar afectiuni ale inimii".
Din pacate, nu exista semne specifice prin care o femeie isi poate da seama daca are sau nu menoragie. Astfel, femeile pot consulta medicul doar pentru ca au sesizat o crestere a cantitatii de sange pierduta prin menstruatie. "Orice modificare fata de fluxul obisnuit trebuie sa atraga atentia", precizeaza medicul Haiduc.
Este important de precizat ca menoragia nu este o afectiune in sine, ci este un semn al unei alte afectiuni. De aceea, schimbarea brusca si aparent fara motiv a cantitatii de sange de la menstruatie trebuie sa fie un semnal care sa ne dirijeze catre medic. Un alt aspect care nu trebuie ignorat este varsta pacientei care sufera de menoragie.
Astfel, in cazul in care femeia are peste 45 de ani, un ciclu abundent poate avea o cauza organica. Poate fi semnul prezentei unui fibrom, care modifica interiorul uterului si chiar al existentei unor formatiuni tumorale, neoplazice. In cazul acestor femei, este recomandata o interventie chirurgicala, care are rolul de a indeparta formatiunile tumorale sau fibromul.
Sunt predispuse menoragiei femeile care urmeaza anumite tratamente, dar si cele supraponderale. "La varste mai tinere, menoragia poate aparea din cauza unor dereglari hormonale. In aceasta situatie, cauza nefiind organica, nu este nevoie de tratament medicamentos. Sunt tinere care sufera de menoragie din cauze organice. Atunci, si in cazul lor se administreaza unele medicamente".
IMPORTANT
- Tampoanele interne nu ar trebui folosite in perioada de flux intens al sangelui. Motivul il reprezinta riscul de SST (sindromul socului toxic), ce poate aparea daca se pastreaza un tampon mai mult de opt ore. Pentru ca femeile care au menoragie folosesc mai des tampoanele, riscul de a contacta aceasta infectie este mai mare.
Printre simptomele acestei infectii se numara: gatul umflat, voma si diareea.
- Fibromul uterin este o formatiune non-canceroasa care apare in interiorul uterului.
- Orice femeie a avut cel putin o data menoragie.
SIMPTOME
Daca va confruntati cu una din urmatoarele situatii:
- e obligatoriu sa va schimbati tamponul sau absorbantul o data pe ora;
- sangerati si intre menstruatii;
- ati avut mai multe menstruatii in care ati sangerat masiv;
- aveti dureri mari in timpul menstruatiei;
Atunci este clar ca aveti menoragie si se impune consultarea in cel mai scurt timp a medicului.
sursa: Jurnalul National
foto: timeinc.net
Afla cum poti face schimbari mari cu pasi mici... Alimentatia moderna: un pericol pentru sanatate!...