Rapița poate fi o alternativă mai sănătoasă pentru a înlocui grăsimile saturate, precum untul. Conținutul său asigură acizi grași omega 3. Aceștia pot îmbunătăți mai multe aspecte ale sănătății generale, mai ales dacă se folosesc sub formă de ulei.
Proprietățile medicinale ale uleiului de rapiță
Rapița, denumită și Brassica napus, este o plantă cu flori de culoare galben intens. De obicei, se întrebuințează ca ulei și hrană pentru animale. Profilul nutritiv al acestuia asigură: fitosteroli, vitamina E, vitamina K, acizi grași mononesaturați, acizi grași polinesaturați și grăsimi saturate.
Variantele noi de rapiță conțin mult mai puțin acid erucic, o substanță toxică pentru sănătatea inimii, și concentrații reduse de glucozinolați. În același timp, uleiul de rapiță poate avea o serie de întrebuințări pentru sănătate datorită proprietăților sale medicinale, potrivit Medical News Today.
Poate scădea inflamația din organism
Uleiul de rapiță are proprietăți antiinflamatoare. Acizii grași omega 3 și acizii grași omega 6 din aceasta pot contribui la reglarea răspunsului inflamator din organism, ceea ce poate susține mai multe funcții ale sănătății generale.
Poate întări sistemul imunitar
Conținutul nutritiv bogat poate întări sistemul imunitar, fiind printre proprietățile medicinale ale uleiului de rapiță. Acizii săi grași esențiali pot susține un sistem imunitar eficient și pot sprijini organismul să lupte împotriva infecțiilor și afecțiunilor.
De asemenea, pentru a-ți întări imunitatea, poți consuma condimente, precum: echinacea, usturoi, turmeric, rozmarin, boia, ghimbir, scorțișoară și izmă bună. Acestea pot trata răceala și infecțiile.
Poate diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace
Uleiul de rapiță asigură concentrații ridicate de acizi grași mononesaturați și acizi grași polinesaturați și concentrații reduse de grăsimi saturate. Din acest motiv, poate avea efecte benefice asupra sănătății inimii, dacă ai grijă să-l consumi în cantități moderate.
Înlocuirea grăsimilor saturate din alimentație cu grăsimi nesaturate, cum ar fi acizii grași polinesaturați, poate reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare aterosclerotice.
Poate contribui la gestionarea unei greutăți optime
Proprietățile medicinale ale uleiului de rapiță poate contribui la gestionarea unei greutăți optime. Dacă îl consumi în cantități moderate te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus. Cantitatea mare de acizi grași mononesaturați și acizi grași polinesaturați este mai mult oxidată decât depozitată de organism, ceea ce poate ajuta la diminuarea greutății corporale.
Poate reduce nivelurile de colesterol și zahăr
Înlocuirea grăsimilor nesaturate cu grăsimile saturate poate îmbunătăți metabolismul zahărului din sânge. În acest mod, te poate ajuta să obții: niveluri mai bune de zahăr din sânge, rezistență redusă la insulină și secreție crescută de insulină. Rezistența la insulină reprezintă un factor major care favorizează riscul de prediabet și diabet de tip 2. Practic, această schimbare în dietă poate scădea colesterolul total și colesterolul LDL, mai exact colesterolul rău, conform Very Well Health.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Ce poți păți dacă iei prea multă vitamina B12. Efectele adverse notate de specialiști... Țările în care femeile au cea mai bună sănătate. Ce factori o pot influența...