Antena Căutare

Sforăi? Iată cum poți evita apneea și problemele grave de sănătate

Sindromul apneei în somn este o afecțiune care afectează multe persoane, unele dintre ele ajungând să aibă probleme grave de sănătate. Medicul pneumolog Răzvan Lungu a explicat pentru romaniatv.net tot ce presupune această afecțiune atât de des întâlnită și totodată atât de periculoasă.

Sforăi? Vezi ce înseamnă asta și la ce probleme grave de sănătate ești expus! Un cunoscut doctor ne explică ce trebuie să facem

Sindromul apneei în somn este o afecțiune care afectează multe persoane, unele dintre ele ajungând să aibă probleme grave de sănătate.
Medicul pneumolog Răzvan Lungu a explicat pentru romaniatv.net tot ce presupune această afecțiune atât de des întâlnită și totodată atât de periculoasă.

Sforăitul afectează zilnic mii de persoane și totuși nu știm cum să îl tratăm

Doctorul pneumolog Răzvan Lungu explică fenomenul sforăitului, și anume că acesta apare atunci când aerul inspirat prin gură sau nas în plămâni este perturbat în timpul somnului.
Cauza, din câte afirmă medicu specialist, este îngustarea sau blocarea căilor aeriene la nivelul gurii, nasului sau gâtului, motiv pentru care, respirația noastră devine precară.
Țesuturile căilor aeriene vibrează și determină apariția unor sunete mai mult sau mai puțin plăcute.
Dr. Răzvan Lungu afirmă că sforăitul prezent la persoanele care nu au probleme de sănătate, nu s-a dovedit a fi un pericol, deși în unele cauze poate cauza probleme cardiovasculare.

Ce este somnul de tip REM și de ce avem nevoie de el

,,În timpul nopţii există mai multe perioade de somn de tip REM, somnul profund în care întreg organismul se odihneşte, iar muşchii "paralizează". Acest tip de somn este extrem de important deoarece ajută la refacerea organismului şi astfel dimineaţa oamenii se trezesc odihniţi şi cu mintea limpede. Sforăitul poate afecta odihna de care are nevoie organismul deoarece această întrerupere scurtă a respiraţiei şi respiraţia îngreunată îi poate perturba somnul de tip REM şi astfel acesta nu va reuşi să doarmă bine."

Din păcate nu există un tratament standard al sforăitului, însă sunt recomandate măsurile generale, precum scăderea în greutate, stopatul fumatului, evitarea băuturilor alcoolice, aerisirea corespunzătoare a camerei.
Pentru persoanele care nu se confruntă cu niciuna dintre aceste probleme și totuși sforăie, trebuie să știe că există plasturi care se aplică pe nas și proteze orale care se aplică de dr pentru fiecare pacient în parte.

Ce reprezintă sindromul de apnee:
Sindromul de apnee în somn (SAS)
este tot o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate (apnei), frecvente în timpul somnului. Durata perioadei de oprire a fluxului de aer este de minim 10 secunde. SAS prezintă diferite grade de gravitate în funcţie de durata şi frecvenţa episoadelor de apnee.

Oamenii care au SAS în general nu conştientizează acest lucru.

Ei sunt somnolenţi, se plâng de somn neodihnitor, tulburări de concentrare, iar anturajul acestora de obicei remarcă episoadele de apnee din timpul somnului. Somnolenţa exagerată poate afecta semnificativ calitatea vieţii şi chiar poate duce la deces în cazuri extreme prin adormirea la volan. Alte simptome mai puţin frecvente ce pot sugera prezenţa SAS sunt durerile de cap la trezire, urinatul frecvent în timpul nopţii sau disfuncţiile sexuale, spune româniatv.net
Sindromul de apnee în somn netratat contribuie la apariţia unor afecţiuni cardiovasculare, împreună cu alţi factori de risc importanţi, cum ar fi hipertensiune arterială, tulburări ale ritmului cardiac, accident vascular cerebral sau tulburări de metabolism.
Dacă pacientul se confruntă adesea cu astfel de episoade și cu opriri lungi și dese ale respirației, este necesar un control obligatoriu la ORL pentru efectuarea unei polisomnografii sau a unei poligrafii ventilatorii într-un laborator de somnologie, confirmă dr. Razvan Lungu
Având un punct de reper al graficului admis, doctorii spun că un număr de 10 opriri de respirație pe oră poate fi normal, un număr de 30 de opriri este moderat, iar peste 30 de opriri este îngrijorător.
Pentru că mulți dintre noi nu știm ce se petrece cu noi în timpul somnului, este recomandat ca partenerul nostru să își sacrifice o oră din somnul său pentru a monitoriza conștiincios această afecțiune care poate avea efecte nedorite.

Ce să mănânci ca să slăbești rapid și fără bătăi de cap, în funcție de forma corpului tău... 11 schimbări mici pe care le poți face pentru a trăi o viață mai plină...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x