Ministerul Sănătății a declarat epidemie de gripă în România, după cel de-al 54-lea deces înregistrat în țara noastră. În tot acest timp, românii sunt sfătuiți să fie precauți și să se informeze cu privire la simptomele care pot indica apariția virusului mortal.
Spitalul Județean de Urgență din Cluj – Napoca a realizat un tabel simplu, după care vă puteți diagnostica singuri, în funcție de simptome.
”Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile și epidemiile de gripă. Există o serie de virusuri care circulă în această perioadă a anului, cauzând viroze respiratorii și care produc o simptomatologie asemănătoare gripei. Află cum poți distinge între gripă și răceală!” au postat pe facebook, reprezentanții spitalului.
De asemenea, informațiile au fost postate și la sediul spitalului, pe un panou de informații.
Bolile de sezon: gripa versus raceala sau viroza
Dintre toate, cea mai gravă este gripa, care a provocat în acest an moartea a zeci de persoane în România. Aceasta este o infecţie a plămânilor şi căilor respiratorii, care se manifestă prin febră, dureri în gât, tuse, migrene şi stare generală proastă şi care apare mai brusc.
De aceea, poate fi uşor confundată cu simpla răceală, dar este cauzată de virusuri diferite şi produce simptome mai severe. Anual, gripa afectează 5-10% din populaţia adultă, explozia de cazuri înregistrându-se în special la sfârşitul toamnei sau începutul iernii.
Cât despre tratamentul acestor “boli de sezon”, trebuie să ştii că antibioticele nu sunt eficace împotriva răcelilor şi gripei, însă în caz de infecţie bacteriană asociată cu o infecţie virală (viroză), tratamentul antibiotic este deseori necesar.
Totuşi, băile calde, supa de pui, ceaiul îndulcit cu miere, legumele şi fructele proaspete, suplimentele alimentare, antiinflamatoarele de tipul ibuprofenului şi analgezicele sunt remedii comune şi eficiente împotriva acestor afecţiuni.