Depresia, cunoscuta intre specialisti sub numele de tulburare depresiva majora (sau tulburare unipolara), face parte dintre tulburarile dispozitiei si se caracterizeaza prin aparitia unuia sau mai multor episoade depresive severe. Conform OMS, depresia cronica poate fi intalnita in toate colturile lumii, mai ales in cazul femeilor. "Numarul femeilor care risca sa fie depresive este mai mare cu 50% decat al barbatilor", a explicat Shakar Saxena, directorul departamentului mondial de sanatate.
Pe langa factorii genetici, depresia este influentata si de cei alte imprejurari, precum economia, catastrofele naturale, somajul si religia. Depresia cronica face si victime, multe dintre persoanele suferinde alegand sa isi puna capat zilelor. O problema reala, spun reprezentantii OMS, de aceea persoanele deprimate nu trebuie sa fie neglijate. Astfel, peste 50% dintre persoanele care s-au sinucis anul trecut sufereau de depresie. "Surprinzator este faptul ca, cu cat tara are o economie mai buna, cu atat rata sinuciderilor creste", a mai precizat medicul Shakar Saxena.
Primul pas in tratarea depresiei este recunoasterea afectiunii si tratarea acesteia. Din pacate, insa, doar 10% dintre persoanele depresive primesc ingrijirile de care au nevoie pentru a se vindeca.
Ziua Mondiala a Sanatatii Mentale, care este celebrata anual pe 10 octombrie, a fost stabilita in 1992, de catre Federatia Mondiala a Sanatatii Mentale, cu scopul de a preveni bolile de acest tip, dar mai ales pentru a promova tratamentele disponibile si eficiente.
Foto: allvoices.com
Puterea "kawaii": Un studiu japonez arata ca pozele cu pisici si alte animale dragute ne fac mai fericiti!... Pastilele pentru slabit afecteaza grav sanatatea. Tot mai multe romance cad prada acestei tentatii...