Antena Căutare

Sunteti la zi cu imunitatea?

Toate organele si functiile se refac in 7-9 ore de somn in cazul adultului si chiar in mai multe ore la copil.

O data cu sezonul rece si potentialele pericole infectioase, imunitatea incepe sa devina o preocupare pentru cei mai multi dintre noi. Uneori chiar o obsesie!

Total inadecvat! Imunitatea este o functie esentiala si permanenta a organismului, la fel ca respiratia, digestia sau circulatia.

In consecinta, nu ar trebui sa ne procupe doar in anumite luni ale anului si sa o ignoram in rest. Imunitatea eficienta este rezultatul activitatii unui organism sanatos si bine intretinut, ferit de excese, astfel ca imunitatea nu ar trebui nici stimulata, nici cumparata din magazine.

Si oare este necesara sau indicata stimularea imunitatii? In mod paradoxal mai multe maladii se produc printr-un raspuns imun supradimensionat sau inadecvat decat printr-o deficienta imuna demonstrata. Si care ar fi nivelul imunitatii pe care speram sa il obtinem prin stimulare? Este el cuantificabil?

Articolul continuă după reclamă

Pentru lumea medicala este clar: in prezent nu exista un astfel de produs minune universal si, exagerand putin, am putea spune ca, intr-un fel, e mai bine ca nu exista, pentru ca folosirea lui abuziva ar putea aduce mai multe dezavantaje decat beneficii. In plus nu avem nevoie de el!

Ce ar fi ca, in loc sa ne "stimulam" imunitatea, sa incercam sa mentinem un organism sanatos, cu o imunitate normala, care in mod cert este suficienta sa ne fereasca de neplacerile infectiilor de sezon!

Exista modalitati de a o obtine? In primul rand, nu sunt cunoscute studii care sa certifice ca un anumit medicament sau supliment stimuleaza garantat, la modul general, imunitatea.

Procesul imun este atat de vast, presupune interactiunea unui numar imens de celule, substante, mediatori, in tot organismul, cu un numar mare si divers de inamici. Ar fi o utopie daca am crede ca exista un produs care sa stimuleze acest proces si care sa functioneze pentru toate persoanele la fel.

Exista, fireste, pe piata unele astfel de produse. Natura lor nu este certificata in acest sens, dar probabil ca multe dintre ele nu fac rau si poate exista un produs care in mod fericit actioneaza benefic pentru o anumita persoana.

Dar cheia imunitatii eficiente nu este in magazine, ci in mainile noastre, sub controlul nostru si consta in metode simple, necostisitoare si accesibile, dar care trebuie practicate sistematic, indiferent de anotimp, de varsta sau de obligatiile zilnice.

Acestea sunt: eliminarea stresului, asigurarea unui somn odihnitor si suficient, practicarea exercitiului fizic, o nutritie naturala. La acestea se adauga si cateva vitamine si nutrienti, care pot fi insa obtinuti pe aceeasi cale. Somnul nu este un detaliu marginal al vietii noastre.

Toate organele si functiile se refac in timpul somnului. Pentru asta sunt necesare 7-9 ore de somn pentru un adult si chiar mai multe pentru copii. Stresul zilnic fizic, emotional sau social elibereaza hormoni (cum ar fi cortizolul) care au ca efect demonstrat scaderea imunitatii. De aceea, ar trebui sa gasim metode sau tehnici potrivite programului si preocuparilor noastre pentru a-l elimina.

Un exemplu ar fi exercitiul fizic, care la randul lui pe mai multe cai activeaza raspunsul imun. Alimentatia trebuie sa fie naturala, cu cat mai putine produse procesate, bogate in grasimi saturate sau dulciuri concentrate.

Ea trebuie sa contina cantitatile necesare de vitamina C, E, betacaroteni, bioflavonoizi, zinc sau seleniu. Renuntarea la unele obiceiuri daunatoare, ca fumatul sau consumul excesiv de alcool, precum si la kilogramele in plus ar avea, de asemenea, un efect salutar asupra imunitatii. Nu credeti? E prea banal, prea simplu? Incercati de astazi si tragem concluziile la primavara!


Citeste jurnalul.ro
Foto: 1888leapfrog.com

VIDEO! Detoxifiaza-te cu ajutorul chi kung... VIDEO! Cum tratam dermatita seboreica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei Miercuri, 13.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x