Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul femeilor este, fără doar și poate, cancerul de sân, însă oamenii de știință au vești bune, întrucât în viitorul apropiat, femeile diagnosticate cu această boală ar putea să scape de chimioterapie.
Potrivit unui studiu efectuat în Statele Unite, pacientele diagnosticate cu cancer mamar ar putea să scape de chimioterapie, în funcție de un test genetic, ce analizează riscul de apariție al bolii.
Așadar, cercetătorii americani evaluează, cu ajutorul acestui test, iscul de reapariţie al celulelor canceroase, timp de 10 ani după ce pacientele sunt operate. În cazul în care rezultatele sunt bune, după intervenţia chirurgicală, femeile nu mai trebuie să facă şi chimoterapie, o procedură extrem de agresivă pentru organism.
De asemenea, femeile care obțin rezultatul acestui test intermediar vor putea fi tratate în siguranță doar cu hormoni şi nu au nevoie de chimioterapie.
Rezultatele extrem de încurajatoare obţinute în urma studiului pot schimba fundamental felul în care este tratat cancerul, cred medicii. Mai mult, ei stimează că, în viitor, chimoterapia va fi evitat tot mai des. Şi se va pune accentul pe tratamente genetice, terapii hormonale şi pentru întărirea sistemului imunitar.