Pielea ta are de suferit pe parcursul verii, mai ales dacă îți place să furi tot soarele atunci când stai la plajă. În urma sezonului cald ai rămas, poate, cu amintiri frumoase din vacanța ce tocmai a trecut, dar și cu semne evidente că ai fost expus la băi intense de soare, cum ar fi pielea roșiatică?
Atunci, cel mai probabil, nu îți va fi greu să îți dai seama că ai căpătat niște arsuri provocate de razele UV. Cu toate acestea, sunt și situații în care această problemă nu se manifestă prin simptomele pe care le cunoaștem cu toții.
Prin urmare, ai grijă la următoarele semnale ”tăcute” care prevestesc apariția arsurilor solare!
Frisoane, febră și secreții nazale
Dacă te confrunți cu niște simptome despre care ai putea să juri că sunt semne clare că te-ai ales cu o răceală, s-ar putea să nu ai dreptate, mai ales în cazul în care ele se manifestă după ce te-ai expus la soare o perioadă mai lungă de timp.
Atunci când pielea este afectată de acțiunea razelor UV, aceasta eliberează substanțe chimice care influențează starea sistemului imunitar și care te fac să te simți ca și când ai avea gripă.
Febra este un alt semnal care ar trebui să te facă să realizezi că ceva este în neregulă cu starea ta de sănătate.
Flictene
În cazul în care ai ignorat semnele comune ale arsurilor solare (cum ar fi, de exemplu, roșeața pielii), recomandarea noastră este să mergi cât mai repede la controlul unui medic dermatolog, dacă observi că pe pielea ta au apărut pustule cu lichid sau flictene (bășici, așa cum se mai numesc ele în limbajul comun). Acestea reprezintă unul dintre simptomele unei arsuri solare grave, așa că nu mai amâna vizita la medicul de specialitate!
Urinări dese
Micțiunile frecvente se pot încadra și ele printre semnalele cele mai comune ale unor arsuri solare severe. Deși acesta nu este un simptom des întâlnit al arsurilor solare, este indicat să îl iei în considerare dacă știi că te-ai expus în mod necorespunzător la băi intense de soare.
Alte simptome ale arsurilor solare, care se manifestă sau nu în funcție de severitatea acestora, sunt:
- Greață
- Dureri de cap
- Diaree
- Mâncărimi
- Vărsături
- Amețeli
Află totul despre arsurile solare!
Expunerea necorespunzătoare la soare poate produce și alte efecte negative asupra sănătății, printre care și deshidratare, insolație, usturimea ochilor și chiar leziuni ale retinei. Pe termen lung, efectele băilor de soare pot produce chiar și îmbătrânirea pielii, favorizând descuamarea acesteia și apariția prematură a ridurilor. Mai mult decât atât, sesiunile îndelungate și frecvente de plajă reprezintă principala cauză a cancerului de piele. Pe lângă toate acestea, nu se recomandă să te expui la soare dacă ai alunițe pe corp, deoarece există un mare risc ca acestea să sufere transformări maligne.
Toate aceste efecte negative pot fi combătute prin respectarea unor reguli simple, cu privire la modul în care ar trebui să se realizeze expunerea la soare.
Igrasia - principalele riscuri pentru sănătatea ta... Avertisment din partea Parlamentului European pentru România: „Aceste pastile sunt foarte periculoase pentru populație”...