- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
In ultimii zece ani, cercetatorii au reusit sa inteleaga ce anume cauzeaza racelile, ce efecte produc asupra organismului si cum sa le combatem.
Cercetatorul Jennifer Ackerman a reusit sa descopere adevarul despre raceli, dupa numeroase studii. Rezultatele sunt unele surprinzatoare si chiar ciudate.
Conform lui Ackerman, un sistem imunitar slabit nu te face mai vulnerabil - o raceala mai grea este semn ca sistemul tau imunitar este unul puternic, nu slab, asa cum crede toata lumea.
Mai bine de 30 de teste clinice au aratat ca vitamina C nu este un remediu pentru raceala si nici nu are efect prevenitv. De asemenea, nici renuntarea la consumul de alcool nu este o solutie, pentru ca un pahar sau doua pe zi de alcool pot preveni racelile. Este posibil ca alcoolul sa nu permita multiplicarea unui virus.
Urmatorul rezultat ii va uimi pe multi - raceala nu poate fi luata prin sarut. Cea mai mare parte a virusurilor de raceala fac parte din familia rinovirusurilor, care intra foarte rar in organism prin gura.
Nici spalarea hainelor infectate nu este o solutie pentru a te proteja de raceala, intrucat vei transfera astfel virusurile in casa ta. Simplul transfer al hainelor in masina de spalat poate prezenta un risc de infectare. Spalarea elimina numai 99% din bacterii, iar dintr-un milion, cate ar putea fi, ar ramane 10.000.
Nu vei fi protejat de raceli nici daca ramai in casa, pentru ca virusurile pot fi luate si de pe mouse sau tastatura computerului, si nici daca te speli pe maini cu sapun antibacterian. Germenii care produc raceli sunt virusurile, nu bacteriile, de aceea nici antibioticele nu au efect asupra racelilor. Virusurile nu sunt celule si nici nu au pereti celulari, pe care antibioticele sa-i atace.
Se pare ca situatia financiara a parintilor cantareste mult atunci cand vine vorba de raceli.
"Cea mai critica perioada din viata unei persoane este intre zero si sase ani. In cazul in care parintii nu si-au permis o casa, copilul prezinta un risc mai ridicat de a suferi de raceli", a explicat profesorul Sheldon Cohen, de la Carnegie Mellon University, citat de Daily Mail.
Nici echinacea nu este de ajutor in lupta impotriva racelii, chiar daca are numeroase calitati.
Persoanele care socializeaza mai mult prezinta sanse mai mici de a raci, in comparatie cu persoanele care se intalnesc cu mai putini semeni.
Probabilitatea de a raci scade odata cu inaintarea in varsta, asa ca oamenii batrani au mai putine sanse sa se imbolnaveasca, in timp ce consumul de lichide nu duce la o insanatosire grabnica.
Sursa: IntactNews
Foto: medimanage.com