- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pentru starea noastră de bine și de sănătate contează foarte mult ce mâncăm, cât mâncăm și când mâncăm.
Bioritmul este controlat de hipotalamus, care este influiențat de cantitatea de lumină primită prin fotoreceptori. De aceea în funcție de momentul zilei, organismul uman funcționează în diferite moduri. Dimineața, de exemplu, trebuie să mâncăm mai mult pentru că există secreții mai mari de anumiți hormoni și o sensibiliatate la insulină mai mare, pe când seara scade sensibilitatea la insulină și nu mai este necesar să mâncăm mult. De aceea se spune că micul dejun este cea mai importantă masă din zi, care trebuie luat în prima oră de la trezire. Tot bine trebuie să mâncăm și la prânz, de regulă la oră fixă și mai puțin la cină, pe care ar trebui să o luăm cu trei ore înainte de culcare. Cinele bogate accentuează riscurile diabetului zaharat,de aceea trebuie mare atenție ce servim la cină.
- CITEȘTE ȘI Ce se întâmplă în corpul nostru când mâncăm mere!
Este recomandat să luăm cina până la maxim ora 19, astfel încât, în pauza dintre cină și mic dejun, organismul să se odihnească suficient și să ajute ficatul să metabolizeze cum trebuie. Dacă mâncăm târziu, în noapte, glucidele și proteinele se depun la nivelul ficatului, ducând în timp la ficat gras și la steatoză hepatică, iar în timp progresând la ciroză hepatică, iar lucrurile devin mai greu de controlat.
- DE REȚINUT! Pentru a nu apărea anumite dereglări hormonale, un adult trebuie să țină cont de două regul importante: să doarmă cel puțin 7 ore pe noapte și să servescă mesele cât mai regulat!