Antena Căutare

Totul despre alergiile de vara

Se spune ca primavara este anotimpul alergiilor, ceea ce este totusi exagerat. Alergiile prolifereaza tot timpul anului si trebuie sa luam masuri si sa urmam tratamente adecvate ori de cate ori este nevoie.

Daca ne referim la alergiile la polen, ele nu se termina primavara. E adevarat ca pomii si-au incheiat inflorirea, dar numeroase plante erbacee si graminee, cultivate sau din flora spontana, produc polen tot timpul verii, pana la sfarsitul lui august.

Uneori, ele au flori foarte mici, destul de greu de remarcat, ceea ce nu le face inofensive. Din contra, cu cat floarea este mai mica, granulele de polen sunt mai mici, plutesc mai usor, ajungand sa fie inhalate. In general, polenul plantelor de vara calatoreste la distante mari, de kilometri, si chiar daca nu le regasiti in vecinatate nu inseamna ca sunteti scutiti de aceste neplaceri.

In plus, starile alergice se agraveaza din cauza caldurii, a aerului uscat si a poluarii. Un important rol nefast asupra plantelor, animalelor si omului il au particulele de ozon. Nu ne referim la stratul de ozon situat in partea superioara a atmosferei, la 15-55 km deasupra Pamantului, care are un rol crucial in mentinerea vietii pe planeta noastra (ele filtreaza radiatiile ultraviolete solare).

Vara, in aerul respirat se formeaza cantitati mari de ozon, care pot ajunge la niveluri periculoase. Este vorba de o reactie chimica intre oxidul de azot, rezultat din arderile din motoarele vehiculelor si oxigenul din aer, sub actiunea luminii solare puternice din zilele de vara, care are ca rezultat final ozonul. Acesta produce inflamatia cailor respiratorii si alterarea functiilor pulmonare. Copiii expusi astfel au sanse mai mari sa faca ulterior astm bronsic.

Articolul continuă după reclamă

Nu suntem scutiti nici de alergeni casnici in aceasta perioada. Mucegaiurile continua sa prolifereze, mai ales in beciuri si in bai. Acarienii care iubesc caldura si umiditatea se inmultesc exploziv vara, dezvoltandu-se in asternuturi, cuverturi, saltele, covoare etc., de unde rezidurile lor pot fi aspirate, generand reactii alergice.

Simptomele alergiei sunt cele obisnuite: stranut, secretie nazala abundenta, inrosirea ochilor si lacrimare, tuse, mancarimi la nivelul nasului si al ochilor. Urmati schema terapeutica pe care ati stabilit-o cu medicul dumneavoastra: antihistaminice, decongestive, modificatori de leucotriene, spray-uri nazale sau irigatie nazala, picaturi pentru ochi sau in cazurile mai severe corticoterapie sau imunoterapie.

Pentru a va proteja ramaneti in casa in zilele uscate, fierbinti, cu vant, mai ales dimineata, cand exista niveluri mari de polen in aer. Inchideti ferestrele si usile si folositi aerul conditionat, ale carui filtre trebuie insa curatate periodic.

Daca iesiti purtati ochelari mari si acoperiti nasul si gura cu o masca. Scuturati insistent sau spalati hainele cu care veniti de afara. Cand intrati in casa faceti un dus. De asemenea, spalati si parul care poate pastra alergeni. Aspirati de doua-trei ori pe saptamana, spalati lenjeria de pat si cuverturile des si nu le uscati afara. Evitati zonele poluate si contactul cu fumul de tigara.

citeste Jurnalul National

foto: www.icim.ie

Tu ce tip de miscare alegi?... VIDEO! Afla despre problemele pielii in timpul verii!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x