- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Umiditatea din casă este un factor foarte important pentru sănătatea ta și a familiei tale. Semnele care îți arată că aerul respirat te poate îmbolnăvi. Află care este nivelul optim al umidității din casă.
Umiditatea scăzută din casa ta poate aduce probleme respiratorii serioase, dar și distrugerea ușilor și a mobilierului. În același timp, umiditatea ridicată provoacă mucegai și apariția altor bacterii.
Cum îți dai seama că umiditatea aerului din casa ta este în una dintre cele două extreme?
Dacă umiditatea este mult prea ridicată, o să observați pete pe pereți, lângă fereste, condens și miros de mucegai sau stătut. Semnele unui aer uscat sunt: podele uscate, crăpături în vopsea, lemn sau izolație și depunerea prafului mult mai rapidă.
Citește și: 5 plante medicinale pe care să le ai în casă. Le poți cultiva în ghiveci, pe balcon
Cum ne afectează sănătatea umiditatea prea scăzută sau pre ridicată?
Umiditatea scăzătă simptome:
- sistem imunitar scăzut
- nas uscat
- senzație de gât uscat
- piele uscată
Umiditate crescută simptome:
- alergii
- crize de astm
- iritații la nivelul nasului
- Probleme la nivelul aparatului respirator
Citește și: Când este ideal să facem vaccinul antigripal? Cât costă în farmacii
Care este umiditatea ideală și cum o putem obține
Hidrometrul monitorizează nivelul de umiditate din locuința ta. Valoarea optimă este de 45% și se poate obține cu ajutorul unor aparate speciale: umidificator și dezumidificator.
O altă metodă prin care puteți testa umiditatea din casă este prin adăugarea de 3 cuburi de gheață într-un pahar. Amestecă bine și așteaptă 3 minute. Dacă pe exteriorul paharului nu se formează condens, atunci aerull din casă este foarte uscat.
Citește și: Curățenia de toamnă: Trucuri rapide cu bicarbonat de sodiu
Sfaturi pentru un organism sănătos... Dieta de toamnă: ce să mănânci pentru a te feri de gripă și răceală...