Urzica este folosita mai ales in tratarea caderii parului, a matretei, a seboreei, a acneei sau a diferitelor eczeme, ea gasindu-se in componenta diferitelor creme, tincturi sau a samponului. Aceasta este recomandata si pentru tratarea durerilor reumatice, datorita efectului antiinflamator. Totodata, este un bun diuretic, putand fi folosita ca antihipertensiv sau in afectiunile renale.
Ceaiul de urzica
Majoritatea efectelor benefice sunt asociate ceaiului din frunze de urzica, fiind un remediu naturist la indemana oricui. Ceaiul se prepara din doua lingurite de frunze uscate la 250 ml de apa (apa si planta se fierb impreuna). Se lasa apoi 10 minute, dupa care se strecoara. Se beau doua-trei cani pe zi.
Efecte
- combate tulburarile intestinale, durerile de cap si problemele musculaturii sau ale articulatiilor
- imbunatateste activitatea cardiaca
- trateaza alergiile si acneea
- trateaza infectiile urinare
- trateaza dizenteria, diareea sau hemoroizii
Pulberea
Se macina fin radacinile si partea aeriana a urzicii cu rasnita de cafea. Pulberea se pastreaza in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, timp de patru saptamani. Se administreaza de patru ori pe zi, cate o lingurita intreaga, pe stomacul gol.
Tinctura de radacina de urzica
Se pun 15 linguri de pulbere de radacina intr-o sticla, peste care se adauga doua pahare (400 ml) de alcool alimentar de 60 de grade. Continutul se lasa la macerat doua saptamani, inchis ermetic, apoi se filtreaza si se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de patru ori pe zi, cate o lingurita.
Sucul de urzica
Se pun in blender 100 g de frunze proaspat culese, spalate bine inainte si 150 ml de apa. Se amesteca prin mixare, iar apoi se stoarce si se filtreaza. Se consuma 120 ml de suc, zilnic, pentru tratarea afectiunilor hepato-biliare, a celor intestinale si a anemiei.
Precautii
Urzica proaspata se administreaza cu precautie persoanelor cu tromboze, eventual aflate sub medicatie, deoarece continutul ridicat de vitamina K determina o crestere a vitezei de coagulare.
Citeste si Revista Felicia!
FOTO: thespicytexan.com