Odata constituite, varicele devin inestetice si dureroase si, netratate, pot duce la multiple complicatii.
Intalnite cel mai frecvent in randul femeilor, venele varicoase sunt transmise genetic in cele mai multe din cazuri.
Alti factori determinati si agravanti sunt sarcina, obezitatea, menopauza, statul prelungit in picioare si caldura excesiva. De aceea trebuie sa avem mare grija in sezonul estival, cand, din cauza temeperaturilor ridicate, boala se poate agrava.
Ce ar trebui facut pentru a imbunatati circulatia venoasa? Efectuarea de exercitii fizice regulate, ce stimuleaza intoarcerea venoasa (de preferat inotul), pozitionarea cu gambele ridicate ori de cate ori este posibil, dusuri cu apa rece la nivelul gambelor (de jos in sus), haine comode si pantofi cu toc de marime medie (3-5 cm).
Trebuie evitate, pe cat posibil, statul in picioare sau imobilizarea prelungita, baile fierbinti, expunerea excesiva la soare si cresterea in greutate.
Ca modalitati terapeutice putem opta pentru tratamentul conservator cu ciorapi elastici, geluri venotrofice si medicamente pe baza de flavonoizi sau la tratamente interventionale chirurgicale care vor indeparta venele dilatate.
Ca si tratamente interventionale non-chirurgicale cu rezultate foarte bune sunt scleroterapia, prin care se injecteaza in interiorul venei o substanta sclerozanta ce detemina aplatizarea, si terapia cu laser endovenos ce consta in cauterizarea venei varicoase prin introducerea unei fibre laser pe cale cutanata.
Citeste Revista Felicia
Exercitii pentru membre si articulatii... Painea fara gluten, extrem de sanatoasa...