In volumul "Noua ordine alimentara. Si noi ce mai mancam", profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti, ne cere sa intelegem ce sunt cu adevarat muraturile.
Intrucat, contrar a ceea ce sustin multe gospodine, conservele de legume sterilizate în otet nu sunt muraturi.
SUBSTANTELE VALOROASE
Trebuie sa fim convinsi ca, prin murare, varza isi pastreaza compusii anticancerigeni, hepatoprotectori, antiinflamatori si antioxidanti (vitaminele A, C, E si zincul), fibrele alimentare, mineralele.
CALORII PUTINE
Muraturile au o densitate calorica foarte mica: intre 20 si 25 kcal la 100 de grame. De aceea, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi le recomanda in dietele pentru mentinerea siluetei. De pilda, varza murata are 20 kcal/ 100 g.
In schimb, varza murata contine multe fibre alimentare, determinand instalarea rapida a satietatii si, in acelasi timp, facilitand detoxifierea organismului.
Citeste jurnalul.ro