Pneumtoraxul apare atunci cand se acumuleaza aer in spatiul dintre plamani si peretele toracic, in asa numitul spatiu pleural.
"Este o cavitate aflata intre doua pleure sau niste foite foarte fine, una care captuseste toracele pe dinauntru si se numeste pleura parietala si una care captuseste plamanul pe dinafara, in contact intim cu cea din interiorul toracelu,i si care se numeste pleura viscerala. Aceste doua pleure se freaca una de alta usor si fara efort prin intermediul unui lichid foarte subtire care se numeste lichid pleural", explica doctor Sorin Filipidescu.
Pneumotoraxul este o afectiune cu care ne nastem sau o putem dobandi. De obicei, aceasta apare in urma unei lovituri.
Cu cat cantitatea de aer creste, cu atat creste si presiunea exercitata asupra plamanilor, determinand colapsul. Colapsul impiedica plamanii sa se destinda complet in momentul inspiratiei si astfel determina scurtarea respiratiei si acei "junghi" toracici.
Simptomele sunt evidente. "Apare o dipsnee, o dificultate in respiratie, o accelerare a respiratiei, pentru ca plamanul, odata cu intrarea aerului in exteriorul lui ,respira din ce in ce mai putin, iar schimburile atmosferice se realizeaza din ce in ce mai prost", a mai precizat Sorid Filipidescu.
Pneumotoraxul poate deveni amenintator pentru viata daca presiunea din torace impiedica plamanii sa aduca in sange cantitatea adecvata de oxigen. Tratamentul difera de la caz la caz.
Pentru drenarea lichidului acumulat se poate ajunge chiar si la o operatie.
Pneumotoraxul poate recidiva. Aproximativ toate recidivele apar in 2 ani, de la primul. In cazul fumatorilor, abandonarea acestui viciu scade riscul de recidiva.
todaysseniorsnetwork.com Atentie la pneumotorax... Tusea, o alarma de la plamani...