La inceput s-a crezut ca numai aceasta insecta are nevoie de substanta cu pricina, dar curand s-a demonstrat ca toate insectele o consuma in procesul de metamorfozare. Nu a trecut mult si cercetarile au aratat ca vitamina T actioneza si in cazul oamenilor, iar astazi este cunoscuta mai ales sub numele de carnitina.
Vitamina T este extrem de importanta pentru sanatatea organismului uman: previne anemia, oboseala cronica, mentine coagularea sangelui in limitele normale, reduce strasul oxidativ, ajuta la transformarea mancarii/grasimii in energie.
Carnitina accelereaza anumite procese in organism care duc intr-un final la diminuarea masei grase si a tesutului adipos, la cresterea masei musculare. In plus, carnitina in formele sale active ( L-carnitina si L-acetil carnitina) ajuta si la pastrarea in cea mai buna forma a sistemului nervos.
Alimentele cu un bogat continut de carnitina sunt : carnea rosie (vita- pe primul loc cu cel mai mare continut, apoi porc), cod, piept de pui, produsele lactate, avocado, painea integrala, orez, galbenus de ou. In mod normal nu avem nevoie de un aport suplimentar de vitamina T, dar exista si suplimente de L-carnitina pentru sportivii de performanta care au nevoie sa slabeasca.
Suplimentele nu trebuie insa folosite perioade indelungate, pentru ca pot afecta sanatatea, dar pentru perioade scurte de timp nu au fost descoperite efecte adverse. Oricum este bine ca acestea sa fie luate sub indrumarea medicului.
Spre deosebire de celelallte vitamine, unde doza zilnica recomandata este foarte clar stabilita, in cazul carnitinei aceasta nu este exact cunoscuta, de aceea trebuie multa precautie cand e vorba de aportul de suplimente.
Cel mai bine este sa consumam un iaurt in fiecare zi iar saptamanal 2-4 oua (fierte) si un muschi de vita la gratar, cu salata, evident.
Sursa: danasota.com
Foto: laverstokepark.co.uk
VIDEO! Cum tratam entorsele... Gimnastica pentru brate si spate...