Practic, cea mai folosita si "isteata" metoda aleasa de oameni este sa plece in vacanta intr-o dupa-amiaza sau seara de vineri si sa se intoarca la munca in a doua zi de luni. Practic, concediul total va fi de 9 zile, insa doar 5 dintre acestea lucratoare. Raman prin urmare zile de concediu pentru alta perioada a anului.
De ce se spune adio celor doua saptamani
Cele mai comune motive pentru care oamenii incep sa aleaga vacante mai scurte sunt:
- banii cheltuiti pe cazare;
- lipsa confortului de "acasa";
- lipsa familiei, a prietenilor si a animalelor de companie;
- ingrijorarea legata de locul de munca.
Vestea buna este insa ca o vacanta de doar 8-9 zile inseamna automat timp ramas pentru o a doua vacanta, cateva luni mai tarziu, fata de clasica perioada de "doua saptamani" care facea, in multe cazuri, ca urmatoarea vacanta sa fie programata peste cel putin jumatate de an sau chiar un an.
In perioada actuala oamenii vor sa fie cat mai liberi si independenti si sa-si faca singuri programul, de aceea agentiile de turism au si inceput sa introduca oferte variate: vacante de 3 zile, vacante de 5 zile, vacante doar cu hotel asigurat, vacante doar cu avion si cazare asigurate, si asa mai departe.
O alta metoda de a pleca in vacanta care devine foarte populara este "city-break-ul": plecarea de vineri si sosirea inapoi duminica seara sau luni dimineata devreme, fara a se pierde astfel nici o zi de munca. Cel mai mult se practica acest lucru in capitalele turistice europene: Paris, Londra, Madrid, Praga sau Lisabona.
Indiferent de metoda aleasa, vacanta fiecaruia trebuie sa fie un motiv de relaxare si de reincarcare a bateriilor, decat una care sa te oboseasca mai mult. Fie ca alegi trei zile, cinci zile sau doua saptamani, primul pas pus in casa ta la intoarcere trebuie sa fie unul optimist si hotarat, nu trist si obosit.
Vacanta placuta!
Foto: taylorwimpeyespana.com
FOTO! Salzburg, o bijuterie baroca... VIDEO! Targu Jiu - un oras mic, doi eroi mari...