- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Acest univers maritim este cea mai mare structura naturala formata de microorganisme in viata, respectiv corali de dimensiunea unei unghii. Cand acestia mor, cu milioanele, se depun pe stratul deja existent, fapt care duce la extinderea constanta a Barierei.
Peste 2.000 de specii de pesti au fost identificate in ecosistemul Marii Bariere de Corali. Cercetatorii estimeaza ca exista aproximativ 4.000 de tipuri de molusti si peste 250 de specii de creveti. Coralii, "caramizile" acestei minuni naturale, numara peste 400 de varietati.
Acest univers colorat atrage, prin bogatia sa, numeroase vietati marine, precum pisici de mare, delfini sau rechini.
Pentru a proteja acest spectacol al vietii, Marea Bariera de Corali a fost desemnata rezervatie naturala in 1975.
Peste doua milioane de turisti viziteaza anual acest templu marin, formand o piata de aproximativ 1 miliard de dolari.
Departe de aceste aspecte economice, viitorul pare a nu fi atat de bun pentru aceasta structura naturala. Poluarea, incalzirea globala si exploatarile duc la disparitia multor specii, iar stoparea acestui fenomen nu este deocamdata posibila.
Pentru iubitorii de biologie marina, Marea Bariera de Corali este o adevarata Mecca, locul unde viata pare a avea alte semnificatii.
sursa: NationalGeographic.com
foto: Hepta.ro