In fiecare coltisor din centrul istoric al orasului Napoli se ascunde cate o trattoria, locul unde bucataria locala este reprezentata cel mai bine: prin simplitate. Savoarea mancarurilor este asigurata de prospetimea si calitatea ingredientelor, iar retetele sunt aproape intotdeauna o mostenire de familie bine pastrata. Nu degeaba mai toate localurile au in denumire antica sau dal 1894.
Locuitorii prefera sa achizitioneze produsele alimentare din pietele ce impanzesc orasul. Pentru ca am vrut sa ii cunosc mai bine pe napoletani, m-am lasat ispitita de o vizita in piata La Pignasecca. Tarabe pline de legume, fructe si peste proaspat stau inghesuite pe stradute mici, iar in spatele lor gasesti ascunse magazine pline de delicatese. Printre ele, tripperia se specializeaza in preparate din stomac sau intestine de vita.
La salumeria vitrinele sunt de obicei dedicate celor mai bune preparate din carne, dar tot aici poti gasi si alte bunatati printre care adevarati bolovani de pecorino si provolone si bulgarasi de mozzarella di bufala din regiunea Campania.
Reteta de pizza, stabilita prin lege
Toata lumea ar trebui sa stie ca Napoli este locul de bastina al celei mai populare specialitati italiene: pizza. Desi combinatiile de ingrediente si modul de preparare difera in intreaga lume, napoletanii nu doar prefera retetele clasice, ci sunt obligati prin lege sa le respecte. Astfel, orice pizza trebuie sa contina o anume proportie de faina si drojdie, apa naturala, rosii proaspete, sare de mare si ulei de masline.
Pentru o experienta ca in filme, poti sa incerci unul din doar cele doua feluri de pizza la celebra Pizzeria Da Michele: Margherita (rosii, mozzarella, busuioc) sau Napoletana (rosii, usturoi, oregano). Dupa aparitia filmului „Eat, pray, love" (dar probabil ca si inainte), localul este atat de popular, incat trebuie sa iti iei un bon de ordine si sa iti astepti cuminte randul afara. Merita.
Tips & tricks
• Napoli este o destinatie perfecta pentru un weekend prelungit. Poti sa faci excursii de o zi pe coasta Amalfi, in Capri, pe Vezuviu sau la spectaculoasele ruine ale orasului Pompei. BlueAir si WizzAir opereaza zboruri directe.
• Podgoriile de la poalele Vezuviului dau nastere celebrului vin Lacryma Christi. O alta bautura tipica zonei este limoncello, un lichior de lamaie cu minimum 35% alcool.
• De ceva vreme, in Napoli exista o problema destul de mare privind gestiunea deseurilor urbane. Mai precis, gropile lor de gunoi au devenit neincapatoare si acest lucru se reflecta in tot orasul. Nu te speria daca te lovesti de un morman de gunoi chiar in centrul orasului. In plus, evita sa te cazezi in zona garii Garibaldi. E o zona putin suspecta, mai ales seara.
Vezi si GALERIA FOTO de mai jos!
Citeste si alte articole si retete interesante numai pe Good Food!