Iată cum sărbătoresc corfioții Paștele!

 

 Pentru a alunga spiritele rele și a vesti Învierea Mântuitorului, unii greci sărbătoresc Paștele într-un mod inedit. Pe insulițe precum Kalymnos sau Symi se plasează în munți dinamită. Legenda spune că sunetul provocat de explozibil alungă energiile negative.

Și pe insula Corfu sunt provocate sunete, cei drept nu la fel de ... asurzitoare ca în alte destinații elene... În sâmbăta mare alaiuri de preoți pornesc cu Sfântul Epitaf pe străzile strâmte ale Kerkyrei, iar localnicii aruncă de la balcoane vase gigant din lut sau oale vechi, cu scopul de a aduce belșug în case. Se spune chiar că zgomotul produs de vesela spartă va face ca grânele să crească, alungând spiritele rele. Oricare ar fi scopul, corfioții adoră să spargă farfurii, mai ales că este unul dintre cele mai vechi obiceiuri grecești.

Paștele este sărbătorit cu mare fast pe insulă. Au loc tot felul de procesiuni în Săptămâna Luminată, iar în duminica Paștelui se organizează diverse evenimente tradiționale: procesiuni cu care alegorice și fanfare, concerte de muzică și dans folcloric, târguri de vechituri ori de preparate specifice fiecărei zone de pe insulă. În alte colțuri de pe insulă, după ce localnicii primesc Lumina Sfântă a Învierii, se strâng în inima satului pentru a face un foc mare de tabără. Flăcările simbolizează începutul primăverii, curățirea sufletească și reînnoirea.

De pe masa de Paște nu lipsește mielul, pe care corfioții îl gătesc în mai multe moduri, însă cel preferat este la proțap, stropit din plin cu ulei de măsline și plante aromatice. Acompaniat de pâinea-cozonac în mijlocul căreia se pun câteva ouă roșii. Dacă în România, ouăle sunt pictate în nuanțe diverse, în Corfu sunt doar roșii, simbolizând sângele Mântuitorului.

 

de Mădălina Isar

Sejur Paste Corfu 

Aparthotel Porto Marina 2*- de la 169 euro + 429 lei, 3 nopti cu demipensiune + Masa Festiva de Paste, transport cu autocarul, asistenta turistica. Detalii pe www.europatravel.ro , call center  021-9407.

 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe