Numai ca ajunsi la fata locului am vazut ca nu inghetata e regina, ci doua prajituri absolut minunate: cannoli si cassata. Inainte de a vorbi despre cele doua prajituri de baza din Sicilia, mai vreau sa va spun ca bucataria acestei regiuni a fost si este influentata foarte mult de zona araba.
Daca va uitati si pe harta de-altfel, veti vedea cat de aproape de Sicilia e nordul Africii, zona musulmana. Din Palermo pleaca feriboturi zilnice spre Tunisia, oricum.
Si atunci, trebuie sa stiti ca dulciurile siciliene folosesc foarte mult zahar, mult fistic, multe fructe uscate sau confiate. Alta regula importanta: foarte multe prajituri sunt facute cu ajutorul ricottei, branza moale, batuta cu zahar.
Bun, despre cannoli acum. A fost prajitura mea favorita, a Dorei a fost cassata, de care voi scrie un pic mai jos. Cannoli este un tub din pasta fainoasa, prajit in ulei pentru a deveni crocant, care apoi este umplut cu ricotta dulce, iar totul e acoperit cu zahar pudra si cu o fructa confiata, de regula coaja de portocala confiata.
Coca este facuta din faina, cacao, zahar, vin rosu de Marsala (o specialitate locala si cele mai bune vinuri ale Siciliei), oua, unt, sare. Foaia, de 10 pe 10 cm, inveleste apoi un cilindru de metal, care sa-i dea forma, si se arunca in baia de ulei. Dupa ca s-a prajit si uscat, tubul inedit de coca prajita este umplut apoi cu ricotta batuta cu zahar pudra, scortisoara, si amestecata cu mici bucatele de ciocolata si cu dovleac maruntit confiat.
Dupa ce s-a umplut tubul cu ricotta dulce, se presara zaharul pudra si se pune la un capat, sau la ambele, un fruct confiat, de regula, asa cum am zis, coaja de portocala confiata.
Mi-a placut aceasta prajitura pentru textura crocanta si dulce a invelisului, pentru ricotta dulce si cremoasa, pentru bucatelele de ciocolata pe care le spargeam in dinti. Minunat!
Si acum trecem la urmatoarea vedeta, cassata. Mai puteti ? Bine, atunci trebuie sa va spun ca senzatia de dulce e si mai puternica la cassata. Eu prefer cannoli, tocmai fiindca nu e chiar atat de dulce, fata de cassata.
Despre ce e vorba insa la cassata siciliana? E o prajitura pe baza de pandispan (sponge cake), ricotta (normal!), vermut, scortisoara, fistic, fructe confiate. Invelisul de deasupra, asemanator la textura cu marzipanul, e facut tot din ricotta, mai moale, batuta cu lapte si mult zahar pudra, care se intareste la frigider.
Cassata se serveste rece, de la frigider. E o prajitura ceva mai complexa, oricum.
Marzipanul este un alt fel de dulce omniprezent in Sicilia, iar in cele mai dese cazuri marzipanul ia forma unor fructe, in principal din categoria celor specifice Siciliei: lamaia, portocala, pepenele. Insa uneori marizpanul ia forma legumelor de aici: rosia, porumbul, vanata, etc.
Iata si alte 3 poze cu diferite prajituri siciliene, mai toate pe baza de ricotta dulce, fructe confiate, fistic.
In fine, inchei capitolul dedicat dulciurilor siciliene cu inghetata. Multa, cremoasa, gustoasa, nu foarte foarte rece, facuta din tot felul de fructe, proaspete sau uscate. Noi am incercat inghetata de fistic, de care citiseram inainte ca merita incercata in Sicilia (cea din poza e din Trappani, oras aflat in vestul Siciliei, unde am mers o zi in excursie).
Alte incercari au fost facute cu inghetata de pepene galben sau de cirese. Ce ne-a placut, insa uneori ni s-a parut o exagerare, este cantitatea pe care o punea orice vanator de inghetata, atunci cand ii ceream o singura cupa.
Poza cu inghetata de cirese cu palariuta comestibila verde este, arata de fapt, o singura cupa. Nici nu are rost in Italia sa ceri doua cupe!
sursa: foodblog.ro
Antalya, „riviera turceasca”... O statiune pentru suflete romantice...