La hamam în Marmaris

 

 O vacanță în Marmaris trebuie neapărat completată cu o vizită la hamam. Băile turcești sunt recunoscute încă de pe vremea Cleopatrei pentru beneficiile lor pentru trup, suflet și minte, așa că nu trebuie să-ți refuzi câteva ore de relaxare într-un loc incredibil cu abur umed.

 O experiență desăvârșită

Turcii au început să construiască hamam-uri, după ce au preluat ideea băilor publice ale Romei Antice, și au combinat-o cu propriile datini și elemente specific otomane. De-a lungul anilor, băile turcești nu s-au schimbat aproape deloc, așadar te poți bucura de relaxare în stil autentic. Hamam-ul este o baie din marmură, cu un fel de saună cu grad crescut de umiditate, unde temperatura variază între 40 și 50 de grade C.

Prima dată la hamam?

Dacă nu ai mai fost niciodată într-un hamam, vei vedea că turcii au reguli destul de stricte. Fiecare baie turcească are zone separate pentru bărbați și femei, însă în Marmaris există și băi mixte. În trecut, dacă un bărbat era prins în hamam-ul femeilor era condamnat la moarte. Hamam-ul are trei zone, prima este camekan, o sală de așteptare cu vestiare și locul unde clienții primesc peştemal, un fel de prosop din stofă cu care să se acopere, alături de celebri papucei din lemn.

Zona a doua este dedicată acomodării cu temperaturile calde și se numește soğukluk, este ca o saună mai rece din care poți trece imediat în hararet, miezul hamam-ului. Aici ești îmbăiată cu multă spumă și uleiuri specifice, pe o masă mare din marmură numit göbektaşı, și ești răsfățată cu masaje.

Masajele realizate în hamam-urile din Marmaris au proprietăți recunoscute în toată lume: stimulează circulația sanguină, reduce oboseala și stresul, ajută la eliminarea toxinelor din corp, previne gripa sau răceala, ajută la ameliorarea durerilor musculare și iluminează tenul și pielea.

 

de Mădălina Isar

Sejur Marmaris 

Hotel Myra – de la 156 euro + 329 lei, 6 nopti de cazare cu all inclusive, transport cu autocar, transferuri, insotitor de grup si asistenta turistica in statiune. Detalii pe www.europatravel.ro , call center  021-9407.

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe