Manastirea Cheia
Biserica din cadrul manastirii a fost pictata de Gheorghe Tatarascu in 1837, dar nu numai pentru acest lucru merita sa o vizitezi - are si un muzeu cu obiecte de cult, extrem de valoros. El a fost organizat in anii '80 si este semnificativ pentru istoria mai veche si viata duhovniceasca de la Cheia. Cuprinde tablouri de la inceputul secolului al XIX-lea, pastrate in casa arhiereasca, infatisand trei mari personalitati ale monahismului romanesc: Paisie Velicicovschi, staretul Gheorghe si staretul Dorothei (ultimele doua dateaza din 1802).
Mai poti admira icoane imparatesti datand din secolele XVIII-XIX, dar si o bedernita din secolul al XVIII-lea, o cruce pectorala, doua braie preotesti, mai multe potire si o serie de antimise, cel mai vechi provenind de la mitropolitul Moldovei Gavriil Callimachi (1761), iar celelalte - de la episcopii de Buzau Chesarie si Filotei.
Manastirea Suzana
Nu uita nici de Manastirea Suzana, ce dateaza din secolul al XIX -lea. Este o manastire de calugarite, infiintata in 1740. Acolo poti vedea minunate icoane imbracate in argint si un frumos muzeu cu obiecte bisericesti. Opreste-te un pic si urmareste apele Teleajenului, Stancei si Iepurasului, care se unesc chiar in fata manastirii, unde alcatuiesc o cruce. Apoi pornesc usor la vale intr-un singur fir de apa ...
Drumetii si relaxare
Statiunea este cunoscuta si pentru aerul puternic ozonat, presiune atmosferica scazuta, bogata in raze ultraviolete. Este un loc perfect de odihna si recreere, numai bun pentru cei care sufera de astenie nervoasa, suprasolicitare fizica si intelectuala, hipertiroitism bening, rahitism, dereglari de crestere juvenila, anemii secundare. Evident, Cheia este un punct de plecare pentru drumetii la cabanele muntoase din imprejurimi.
Teleajen
Poti pleca in excursii la Cabana Muntele Rosu, care are pante pentru schi in apropiere. De acolo ajungi la Cabana Ciucas in maximum o ora si jumatate de mers. Privelistea este superba, dar, trebuie sa stii, cel mai pitoresc popas il vei gasi la Poiana Stinei. Te poti bucura acolo de bucatele pregatite la Casa de Vanatoare sau la Pastravarie ori poti pleca mai departe catre Pasul Borcuta sau Varful Siriu.
Cat costa?
In zona vei gasi usor cazare, fie la hoteluri, fie la pensiunile agroturistice. La un hotel de doua stele, tarifele sunt cuprinse intre 90 si 120 de lei pe noapte, camera dubla. La unul de trei stele, costurile ajung la 140 de lei pe noapte, in aceleasi conditii, plus mic dejun inclus. La pensiuni (patru margarete) preturile sunt un pic mai ridicate - intre 150 si 200 de lei pe noapte, pentru doua persoane. Atentie, aici nu este inclus micul dejun.
Foto: www.theapricity.com/ panoramio.com
flickr.com/ mashpedia.es
Citeste si Revista Felicia!