Antena Căutare

Locul unic pe glob peste care nu zboară avioane. Localnicii vorbesc despre forțe invizibile, dar experții spun că altul e motivul

Există o regulă comună a aviației atunci când vine vorba de avioanele care se ridică deasupra acestei regiuni unice de pe glob. Localnicii spun că de vină sunt fenomenele ciudate, însă experții susțin că problema este alta. Iată de ce aeronavezele ocolesc Tibetul.

colaj de imagini cu un avion si o poza cu centrul tibetului Galerie
Există o regulă comună a aviației atunci când vine vorba de avioanele care se ridică deasupra acestei regiuni unice de pe glob. Localnicii spun că de vină sunt fenomenele ciudate, însă experții susțin că problema este alta. Iată de ce aeronavezele ocolesc Tibetul. | Shutterstock.com

Astăzi, tehnologia este atât de avansată încât putem ajunge dintr-un colț în altul al planetei în mai puțin de o zi. Omul a făcut avioane capabile să zboare cu viteză duble față de viteza sunetului și avioane care să ajungă în afara planetei noastre.

Călătoria aeriană este, în acest moment, posibilă în orice țară, de pe orice continent. Cu toate acestea, există unele locuri pe Pământ în care avioanele nu zboară, cum ar fi Tibetul.

Citește și: Cum arată „marea fără valuri” de lângă București. Destinația de vacanță de care nu știai

De ce avioanele evită să zboare deasupra Tibetului

De-a lungul anilor, s-au format o mulțime de teorii cu privire la motivele pentru care avioanele nu zboară peste Himalaya și, mai exact, peste podișul Tibet.

Majoritatea motivelor invocate sunt fapte științifice, dar unii oameni au împărtășit și unele superstiții, cum ar fi o forță malefică invizibilă, care atrage într-o gaură neagră, fantomele războinicilor uciși în război sau chiar prezența lui Yeti. Totuși, aceste mituri sunt departe de adevăr.

Specialiștii spun că nu există fenomene ciudate implicate. Este vorba, mai degrabă, despre lanțurile montane extrem de înalte din zonă. Tibetul este numit și ”Acoperișul lumii” și, din această cauză, avioanele nu pot zbura deasupra acestei regiuni unice. Singurele zboruri sunt cele locale, care se ocupă cu aprovizionarea regiunii.

Citește și: Mănăstirea unică în România, care datează din Evul Mediu. Lăcașul de cult a inspirat un celebru film de groază. Ce spune legenda

„Există reguli de zbor care obligă operatorii să poată coborî la 10.000 m înainte de a rămâne fără oxigen. Evident, această parte a Asiei este o regiune imensă și ar exista o zonă mare care ar fi imposibil să scape atât de repede”, scrie Tim Hibbetts pentru Interesting Engineering.

O altă cauză posibilă a lipsei traficului aerian peste podișul tibetan ar fi turbulențele periculoase. Perturbarea fluxului de aer creat de munte creează vârtejuri, care pot fi foarte tulburi dacă zbori prin ele. Singurul instrument de predicție pentru o turbulență aeriană clară este experiența altor aeronave, care nu este atât de răspândită în Platoul Tibetan.

Citește și: Una dintre cele mai puternice icoane făcătoare de minuni se află în România. Unde te poți ruga la icoana dublă a Maicii Domnului

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x