Manastirea Cisterciană de la Carța, așa cum se numește aceasta de fapt, se află în localitatea cu același nume și este situată la 43 km de Sibiu pe drumul spre Brașov.
Lăcașul de cult, fosta mănăstire cisterciană din Țara Făgărașului, actualmente biserică evanghelică a comunității locale germane, găzduiește unul dintre cele mai vechi și importante monumente ale stiului gotic timpuriu din Transilvania.
Mănăstirea cisterciană din România, locul unde pare că timpul stă pe loc
Mănăstirea cisterciană este un loc unic în România și mai mult, în Europa de est. Odată ajunși acolo, turiștii găsesc o adevărată comoară arhitecturală, iar peisajul este de vis. Ruinele mănăstirii și curtea foarte aranjată sunt îngrijite cu atenție de călăgării care se află acolo în prezent.
Mănăstirea Cârța a fost construită, sub forma unei cruci, de călugării cistercieni, în jurul anului 1200, dar datele exacte nu sunt cunoscute. Cistercienii sunt un ordin calugaresc originar din Franta șii raspandit în mai multe țări, potrivit calendarortodox.ro.
Lăcașul de cult a fost, în mod repetat devastat și distrus de către tătari și turci, iar ruinele stau martore luptelor date aici. Cu toate acestea, Biserica evanghelică de astăzi a restaurat și menținut doar absida și corul fostei bazilici în care și azi se țin slujbe. Arcele bolților se întâlnesc într-o cheie de boltă gotică înfățișând chipul Fecioarei Maria, ocrotitoarea bisericii.
Turnul-clopotniță a fost construit în sec. 15 de Andreas Lapicida, un constructor sibian. În vreme de război acesta era folosit ca post de observație.
De asemenea, la finalul Primului Război mondial, în curtea mănăstirii, a fost amenajat un cimitir cu soldații germani căzuți în luptă. În același an, a fost ridicată și statuia războinicului Roland (simbol al libertății și justiției).
Legenda de la Mănăstirea Cârța care a inspirat filmul de groază „The Nun”
Dacă mulți români nici nu știu despre superba Mănăstire Cistericană de la Cârța, pentru turiștii străini este un obiect turistic important. Astfel încât, povestea ei a călătorit peste Ocean și a inspirat unul dintre cele mai cunoscute filme de groază.
Așa cum au dezvăluit chiar regizorii producției „The Nun”, filmată în România, mănăstirea și mai ales, legendele din jurul ei, au fost o inspiație pentru scenariu.
Potrivit legenei, locul este bântuit de călugării care locuiau aici în vremurile medievale. Se spune că ei postau întregul an, mâncau doar frunze de fag și uneori, brânză. Toți dormeau într-o cameră, pe fân.
Din cauza condițiilor precare, ei ar fi murit tineri și au fost îngropați la mănăstire, mormintele lor putând fi văzute acolo și azi. Potrivit unora, locul este bântuit, scanule se miscă, iar vibrează. Mai mult și preoții care au slujit aici spun că au observat fenomene ciudate.
Astfel, Mănăstirea Cisterciană de la Cârța a fost menționată ca sursă principală de inspirație pentru celebrul film de groază, „The Nun”, lansat în 2018.
Una dintre cele mai puternice icoane făcătoare de minuni se află în România. Unde te poți ruga la icoana dublă a Maicii ...