- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Daca nu v-ati hotarat inca unde veti participa la slujba Invierii, va facem noi o sugestie: Asezamantul Sinca Veche, in Tara Fagarasului, acolo unde pelerini din intreaga tara se aduna pentru a participa Inviere. Si asta pentru ca in apropiere se afla manastirea unde se gasesc moastele Sfantului Nectarie, si bisericile sapate in piatra de la Sinca Veche.
Pentru a fi mai aproape, in spirit, de Ierusalim si de Golgota, toata procesiunea se desfasoara dupa un tipar asemanator celui din Cetatea Sfanta. Lumina se ia din bisericile sapate in piatra cu doua altare, unice in Transilvania (una asemanatoare se mai afla la Corbii de Piatra, dar dincoace de munti, in tinutul Argesului.
Lumina trece incet-incet la credinciosii care asteapta in poiana din fata grotei, sute de lumanari aprinse luminand valea si oferind o perpectiva unica. Dupa acest moment tainic se porneste catre manastire, pelerinii trecand, ca intr-un drum initiatic, pe langa izvorul calugarului, pe langa vatra monolitilor, pe poteca cu scari de lemn, ajungand la tapsanul de la poalele manastirii, unde raman pana la sfarsitul slujbei.
Este una dintre cele mai tulburatoare procesiuni ale Invierii, in Tara Fagarasului - poate cea de la Manastirea Sambata de Sus sa fie mai bogata, dar aceasta cu siguranta are o serie de trairi si revelatii unice, pentru ca aminteste de starea primilor sihastri de pe versantul nordic al Carpatilor Meridionali. Traiesti intr-adevar acel sentiment profund ca ai participat la Taina Invierii, cei care au participat o data revin mereu.
Asezamantul de la Sinca Veche a inceput sa functioneze in urma cu aproape un deceniu, iar restaurarea bisericilor de piatra a fost una dintre primele investitiui importante ale Fundatiei Ortodox Culturale "Maica Sfanta, Bucuria Neasteptata", iar despre evenimentul pascal din acest an iata ce vrea sa transmita pelerinilor dna Maria Bagiu-Marino, presedinta fundatiei: "Anul acesta va invit sa va dublati bucuria Invierii primind Sfanta Lumina dintr-un loc sfant si binecuvantat, un loc de Dumnezeu mangaiat, un loc ales si facut special prin jertfa sfintilor calugari nevoitori.
Va invit la Sinca Veche, Brasov, la bisericile de sub pamant, sa primim Sfanta Lumina pe care dimpreuna sa o ducem la noul schit Sfantul Nectarie, unde va avea loc Sfanta Liturghie a Invierii. La Sinca Veche bucuria Invierii este dublata de faptul ca in bezna noptii, pe potecile dintre Manastirea rupestra si schit, oamenii cu lumanarile aprinse formeaza un urcus al luminii de o mare frumusete.
Venind aici, veti vedea si bucurie neasteptata veti avea. Sinca Veche este un asezamant binecuvantat, de credinta autentic ortodoxa, pastrator de traditie si istorie ale neamului nostru, promotor de cultura crestina, model de arhitectura ecologica si traditionala, un loc datator de sanatate, pace, armonie, bucurie si de implinire sufleteasca".
Citeste si Jurnalul National!
Sistem antifurt: Hotelierii introduc prosoapele cu cip... Calatorie de Paste - Asezamantul Sinca Veche din Tara Faragasului...