Live acum
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Piete grecesti cu bunatati culinare

Fiecare piata stradala din Grecia este o sarbatoare a simturilor: vederea iti va fi incantata de un amestec uluitor de culori de la fructe si legume, haine si covoare. Vei auzi localnicii glumind sau promovandu-si produsele in moduri originale, multi te atrag sa gusti fructele pentru a te convinge ca sunt cele mai bune de pe piata. In timp ce te plimbi printre standurile cu broderii, simti mirosul apetisant al frigaruilor souvlaki si al pestelui rumenit la gratar.

Piata din Chania, Creta – Modelata dupa piata din Marsilia, Chania Market a fost deschisa in 1913 de Eleftherios Venizelos, fostul prim-ministrul al Greciei, pentru a sarbatori unirea insulei Creta cu Grecia. Este o cladire magnifica, atat arhitectural, cat si un loc perfect pentru a cumpara bunatati din dieta cretana (bazata pe ulei de masline, vin, fructe, seminte, nuci, iaurt), dar si pentru a manca in interior. Structura in forma de cruce a cladirii gazduieste 76 de magazine si cafenele, grupate in functie de produsele vandute.

Mierea de cimbru, uleiul de masline si tradiţionalul ouzo ispitesc trecatorii. Tarabele cu branza, carne, produse de patiserie si peste proaspat se afla langa cafenelele care servesc specialitati cretane. Piata din Chania este deschisa de luni pana sambata intre 8 si 13.30, iar joia si vinerea gasesti deschis si seara. Exista si o piata in aer liber deschisa in fiecare sambata aflata la mica distanta de piata din interior. Aici vei gasi si standuri cu genti de mana si pantofi din piele la preturi avantajoase. La plecare, nu uita sa treci pe la magazinul Cretan Village pentru a cumpara carti unice despre Creta care nu sunt disponibile pe www.amazon.com

Citeşte si Delicii culinare in Creta pe TV Travel!

Piete din Salonic - La Modiano, piata principala din Salonic, lazile de peste proaspat sunt descarcate din barcile de pescuit, iar tarabele se mandresc cu tot soiul de masline verzi, negre, marinate, condimentate sau in saramura. Si mai presus de toate sunt sortimentele de carne si branzeturile obtinute dupa retete secrete din lapte de capra cu lapte de oaie. Ziua poate incepe in apropierea pietei la restaurantul-patiserie Serraikon, cu un mic dejun care include bougatsa – placinta umpluta cu crema sau cu branza, servita impreuna cu aromata cafea greceasca. Dupa cumparaturi, merita sa te retragi tot aici pentru un pranz cu gemista (legume coapte umplute cu orez, menta, stafide si seminte de pin), kebab yiaourtlou (carne la gratar in sos de iaurt) si soutzoukakia (chiftele cu chimen in sos de rosii).

Daca pornesti la o plimbare din centrul orasului Salonic spre Ano Poli, zona veche, cocotata pe deal, vei descoperi o atmosfera tipic turceasca, cu stradute inguste, piete deschise si taverne in aer liber. Vizita in Piata Kapani este ca o excursie intr-un parc de distractie. Aici gasesti o nebunie de culori, tot ce-i mai bun, ce-i mai proaspat si mai ieftin. Miroase ispititor a carne, a condimente si fructe de mare, iar mai presus de toate sunt mascotele care danseaza ritmic pe muzica.

Află care sunt cele mai bune piete din Europa pe TV Travel!

De Steluţa Năstase

Recomandari