Pe Skyros, oriunde te-ai uita, armonia te inconjoara; oriunde te-ai aseza, sufletul tau isi va gasi pacea si linistea. Coastele sale impresionante, golfurile sale fermecatoare, grotele marine, insulitele care o inconjoara, locuitorii sai primitori, toate acestea va vor aduce o stare de calm si bucurie.
FRUMUSETI ALE MARII
Skyros nu este frumoasa numai prin sine, ci si prin tot ce o inconjoara: Marea Egee de un albastru infinit si cele 11 insulite nelocuite care ofera privelisti unice.
Pentru a ajunge pe cele 11 insulite, tot ce trebuie sa faceti este sa luati un vas din portul orasului Skyros. Sunt mult mai multe insulite foarte mici ce inconjoara insula centrala pe langa care puteti trece si le puteti admira. Unele sunt vulcanice, altele montane - sunt petece de stanca ai caror monarhi absoluti sunt pescarusii si cormoranii.
Cea mai mare dintre acestea este insula Skyropoula, sau Mica Skyros, muntoasa si dura, dar care pare desprinsa din "mama" Skyros. Foarte interesant este ca, desi este nelocuita, pastorii isi aduc aici caprele pentru a se hrani si a se adapa de la izvorasele dintre roci iar vanatorii vin aici pentru a-si masura puterile cu mai singurii locuitori ai insulei, iepurii. Deasemenea, pe aceasta insulita exista o capela a Adormirii Maicii Domnului datand din secolul XVII.
Ce-a de-a doua ca marime dintre cele 11 minunatii ale marii este insula Balaxa, foarte aproape de Skyros, asezata de natura ca un fel de aparator al insulei mama. Aceasta insulita poarta eticheta unei mosteniri geologice vechi de cand timpul: renumita marmura de Skyros. Cu marmura extrasa de aici s-au infrumusetat numeroase lacase de cult crestin precum manastirea Sfantul Gheorghe de pe Skyros, dar si cladiri mai renumite precum biserica Sfantul Marccu din Venetia sau chiar bazilica Sfantul Petru din Roma.
FRUMUSETI ALE USCATULUI
Cele mai frumoase privelisti ale uscatului Skytian sunt pe departe plajele sale. Plaja Agalypa este cea aflata cel mai in nordul insulei ce abunda in vegetatie. Numele deriva de la marea de anemone ce se joaca netulburate pe valurile marii si pe rocile de langa mal. Aceste anemone marine sunt un model tipic al ceramicii de pe Skyros, dar si o delicatete culinara a zonei.
Un pic mai la sud, dominata de o natura mai misterioasa si idilica se afla plaja Sarakenikou, unde piratii obisnuiau sa-si ascunda barcile si unde luau o pauza de la pradat relaxandu-se in izvoarele termale ale zonei.
La sud-est se gaseste capul Hohlaka, un peisaj de o frumuseta salbatica. O plaja de doar cativa metri in lungime la baza rocilor verticale, cu nisip alb si pietricele lalaria, muzica valurilor, toate acestea dau numele zonei care provine de la sunetul acesta special.
PE URMELE ISTORIEI
Lasand in urma natura, puteti merge pe urmele istoriei si vizita cateva dintre punctele cele mai interesante ale insulei.
Cea dintai vizita ar trebui facuta la asezarea preistorica Palamari. Aflata pe unul din capurile insulei, ea este dovada, atestata de arheologi, ca aici a existat un oras preistoric, autonom si foarte bine organizat. Este o calatorie spre Epoca Cuprului adapostita de ziduri dure de piatra in care oamenii preistorici lucrau in ateliere, socializau in zone comune, aveau locuite elaborate.
Mai in interiorul orasului exista o manastire-cetate datand din secolul XVII. Castelul, dotat cu o poarta din fier masiv si ornata cu un leu de marmura, adaposteste manastirea Sfantul Gheorghe, manastire bizantina construita de imparatul Nikephoros Phokas.
foto: ert.gr
sursa: Jurnalul National
Fuga din calea caniculei: Transfagarasanul este deschis!... Dubrovnik, o adiere medievala pe malul Adriaticii...