- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cele mai multe feluri de mancare gambiene sunt pregatite in casa cu orez (alimentul de baza), care primeste diverse toppinguri de sosuri picante. Locuitorii folosesc si pasta de unt de arahide (Domoda), popularele „degetele doamnelor“ (Bame), ulei de palmier si frunze comestibile, cum ar fi spanacul sau frunzele de manioc. Foarte populare in randul familiilor sarace sunt Mbahal - orez amestecat cu alune rase si pestele uscat cum ar fi Bonga, multe dintre aceste feluri de mancare fiind pregatite si in Senegal pentru ca ambele tari au legături culturale.
Unele dintre cele mai bune feluri de mancare autentice sunt "Domoda" (sos de arahide), "supakanja" (tocană de bame), "benachin" (orez cu pui, vinete, rosii, dovleac, ardei), "Chere" (cuscus), "Yassa" (pui prajit in ceapa).
Domoda
Aroma unica a acestui fel de mancare picant vine din ingredientul principal: pasta de arahide concentrata. Domoda pot fi preparata cu carne de vita sau de peste si multe legume: rosii proaspete, cartofi, morcovi, varza, pasta de tomate, un cub de lamaie si orez fiert alb. Aceasta este o sursă de proteine cu valoare nutritiva mare.
Yassa
Delicatesa se pregateste cu carne de pui sau peste, lamai proaspete sau lime, la care se aduga ceapa, usturoi, mustar, sos chili si orez fiert.
Caldo
Similar cu yassa, caldo este foarte usor de preparat cu aroma delicioasa de lamaie si un peste bine fiert.
Locuitorii din zonele urbane savureaza la micul dejun "Chura Gerrte" (orez si arahide fierte) sau "Ruy" - cuscus cu iaurt sau lapte. Delicatesele pentru pranz sunt fierte cu cateva ore inainte de masa, pana cand carnea este bine gatita – iar pestele este scos dupa un timp scurt de preparare si adaugat la final. Felul principal include orez plus o gama larga de tocanite – facute din peste, carne de pui, carne de vita, miel sau capra, legume, condimente si uneori unt de arahide. Carnea de porc nu este inclusa in meniul gambian, locuitorii fiind musulmani, dar este disponibila in supermarketuri. Pranzul este servit intr-un castron mare, comun, iar mesenii stau pe podea sau pe un scaun de lemn. La masa folosesc intotdeauna mana dreapta (spalata), desi multi barbati din mediul urban (si unele femei), folosesc linguri.
O vacanta in Gambia la Hotel Sunset Beach de trei stele costa de la 794 Euro/pers. pentru transport cu avionul din Madrid, taxe de aeroport, transferuri, 8 nopti cazare cu mic dejun, asigurare de calatorie. Detalii pe http://www.besttourism.ro
Citeste despre delicatese culinare in Capul Verde pe TV Travel!
De Steluţa Năstase
Traditii din Republica Dominicana... Sarbatori in Republica Dominicana ...