Thassos, insula de marmură a Greciei

Considerată una dintre cele mai încântătoare și bogate insule grecești, Thassos a fost încă din cele mai vechi timpuri un important exportator de marmură albă în întreaga lume, multe dintre carierele de unde era extrasă roca pot fi vizitate astăzi ca obiective turistice.

Potrivit istoricilor, încă din secolul -I- î.Hr. romanii au început să sape în munții calcaroși ai insulei, iar din marmura extrasă, considerată cea mai albă din lume, au ridicat palate impozante și temple grandioase.

Într-un sejur pe insula Thassos de la turoperatorul Europa Travel, nu poți exclude vizitarea celebrelor cariere și a plajelor de marmură, să admiri stâncile iscate din mare și șlefuite de vânt, și să descoperi sanctuarele sau clădirile lucrate în această rocă, în urmă cu mai bine de 2000 de ani.

Cariera și situl arheologic Aliki

La circa 23 km distanță de capitala Limenas pe coasta de sud a insulei Thassos vei găsi pitoreasca așezare Aliki, acolo unde se afla cea mai importantă carieră de unde marmura a început să se extragă începând cu secolul al-VI-lea, ceea ce o face și mai atractivă pentru turiștii care ajung aici. Potrivit poveștilor locale, Aliki era cel mai mare port de comerț cu calcar, iar astăzi mai poți să vezi aici urmele vechilor construcții și pivoții din marmură unde erau ancorate vasele.

Dacă urci pe muntele din calcar vei putea vizita și situl arheologic Aliki renumit pentru impozantele coloane dorice albe și pentru că aici se afla Templul lui Apollo ridicat intergral din marmură pură în urmă cu mii de ani. În acest muzeu de marmură vei găsi și vechiul cimitir cu cripta unde a fost înmorântată fiica unui mare rege egiptean care poposise aici pentru a cumpăra vestita marmură. Se spune că mormântul prințesei era decorat cu pietre prețioase, iar în urma atacurilor otomanilor și a piraților întreaga zonă a fost prădată și distrusă aproape în totalitate.

Cel mai important loc de pelerinaj de pe insulă

La ieșire din satul Aliki, pe o stâncă din calcar domnește Mănăstirea Arhanghelului Mihail – cel mai important centru de pelerinaj din Thassos, ce a fost ridicată din rocă albă deasupra mării. La baza dealului vei găsi și o peșteră despre care se spune că este traversată de un izvor cu puteri vindecătoare. P

otrivit legendelor, în timpul atacurilor, otomanii au încercat să distrugă templul închinat Sfântului Arhanghel. Tot ei au pus otravă în agheasma pentru a-i opri pe credincioși să vină aici, moment în care se spune că asupritorii au fost trăzniți, iar de atunci cine bea apă din izvorul sfânt este vindecat miraculos.

Marble Beach, cea mai spectaculoasă plajă

În Thassos, oriunde dai cu ochii vei vedea stânci din calcar iscate din marea azurie, păduri dese de pini ce se întind până spre plajele nesfârșite – toate ce compun peisaje pitorești ce ți se întipăresc în suflet. Dintre toate fâșiile de nisip ale insulei, Marble Beach este fără însoială cea mai spectaculoasă datorită micilor pietricele din marmură, asemănate cu boabele de orez, și apa turcoaz ce intră în contrast direct cu albul pur al nisipului. Cunoscută și sub numele de Saliara aceasta este o plajă sălbatică, aflată în partea de nord-est a insulei Thassos la mică distanță de complexul Makryammos, în capătul unui drum accidentat de circa 2 km lungime.

De Mădălina Isar

Sursa foto: flickr.com

Ultra Last Minute Sejur Thassos

Aparthotel Aldebaran 3* - Limenaria – tarife de la 599 lei/persoana, 6 nopti de cazare fara masa, transport autocar, asistenta turistica. Detalii pe www.europatravel.ro, call center 021-9407.

Ultimele știri