Antena Căutare

Top 3 orase medievale din Transilvania

Unul dintre punctele de atractie ale Europei turistice l-a reprezentat intotdeauna arhitectura de tip medieval.

Iar acele orase care au sansa de a pastra in chiar inima lor vechile centre istorice se bucura intotdeauna de atentia calatorilor porniti sa descopere si sa traiasca senzatii unice, in preajma vestigiilor trecutului.

Sunt tari, pe harta Europei, care se mandresc cu sute de astfel de orase medievale, excelent prezervate, multe dintre ele intrate in patrimonioul UNESCO si protejate ca atare.

In unele cazuri, vorbim chiar despre adevarate orase-stat, a caror arhitectura medievala a reusit sa supravietuiasca timpului - unul dintre acestea fiind celebrul stat liliputan Luxemburg.

Nu intamplator am pomenit acest nume, acum si aici, cand ne-am propus sa facem un top 3 al oraselor medievale din Transilvania. In anul 2007, Luxemburgul a fost, impreuna cu Sibiul, Capitala Culturala Europeana. Topul nostru va incepe, dar, de aici.

Articolul continuă după reclamă

Locul 1 - Sibiu
Este un oras vechi de peste opt secole. Prima atestare documentara apare in anul 1191, cand papa Celestin al III-lea confirma existenta in aceste locuri a prepoziturii libere a germanilor din Transilvania.

In secolul al XIV-lea (1321), localitatea poarta inca numele de Hermannsdorf (satul lui Hermann), pentru ca la mai putin de o jumatate de secol, in 1366, sa constatam ca a primit gradul de "civitas" (cetate, oras) si sa fie pomenit sub numele de Hermannstadt.

Pentru Sibiu, perioada medievala este una deosebit de vie. Atunci se infiinteaza 19 bresle cu 25 de meserii - in mai putin de doua secole ajung la 29 de bresle, pentru ca in anul 1780 sa fie atestate 40 - si tot atunci se indiinteaza Universitatea saseasca.

Cresc si capacitatile militare ale cetatii, astfel ca sibienii vor fi mentionati ca participanti cu trupe in conflicte militare de la sfarsitul secolului al XVI-lea, inceputul secolului al XVII-lea, de partea lui Sigismund Bathory.

Mai mult decat atat, spre sfarsitul secolului al XVII-lea, cand Transilvania devine mare principat in cadrul Imperiului Habsburgic, Sibiul este ridicat la rangul de capitala a acestui principat.

O prezentare succinta a istoriei Sibiului nu este, probabil, relevatoare si satisfacatoare pentru cel care doreste sa cunoasca mai mult.

Dar mai putem adauga o mentiune: rolul pe care Sibiul l-a jucat, in secolul al XIX-lea, in lupta de eliberare nationala a romanilor, aici fiind redactat, de Simion Barnutiu, manifestul-proclamatie ce urma sa fie citit la Blaj si tot aici avandu-si sediul Comitetul National Roman, prezidat de Andrei Saguna.

Daca nu avem la indemana filele de carte de istorie, mai putem afla cate ceva despre trecutul frumosului orsa medieval protejat de UNESCO vizitand cateva puncte turistice cheie. Din vechiul si puternicul sistem de aparare al orasului, cu turnurile sale pazite de vechile bresle, se mai pastreaza astazi cateva: al archebuzierilor, al dulgherilor, al olarilor, al pielarilor, ca si turnul cel mare - cunoscut sub numele de "turnul gros" - si Bastionul Soldisch.

In Piata Huet s-a pastrat pana in zilele noastre o frumoasa biserica in stil gotic, ridicata in secolele XIV-XV, astazi lacas de cult luteran. Calatorul nu trebuie sa ocoleasca din traseul sau Turnul Sfatului (ridicat in 1558), Piata Mica si Piata Mare - care te farmeca prin pitoresc - ori celebrul Pod al Mincinosilor, cu legendele care il inconjoara.

Si, mai ales, nu trebuie sa omita frumoasele constructii cu arhitectura baroca, precum Palatul Brukenthal - care adaposteste astazi un minunat muzeu de arta, cu doua curti interioare la care se ajunge printr-un gang flancat de doua splendide statui-atlanti (barbati/zei care sprijina cerul pe umerii lor).

Locul 2 - Sighisoara
Este, daca vreti asa, Venetia Ardealului. Dar o Venetie fara canale si canalete, fara palazzo si arce de pod, cocotata pe varful unei culmi muntoase si protejata de ziduri de cetate. Va intrebati atunci ce anume o apropie de Venetia? Atmosfera, dragii mei.

Aerul de un medievalism discret (cam cum sunt noptile si zilele Venetie intre doua carnavaluri, in zilele de pace) si culorile de un pastel fanat ale zidurilor. Mai e, apoi, si-o frumoasa cladire numita chiar "Casa Venetiana", datorita ferestrelor terminate intr-un arc frant trilobat ce amintesc de arhitectura clasica a frumosului oras din laguna italiana.

Apropierile se termina insa aici. Pentru ca, asa cum spuneam, nucleul orasului medieval se afla pe coama unui deal - dealul Cetatii - fiind incojurat de unul dintre cele mai bine prezervate ziduri de incinta de veac XIV nu doar din Romania, ci din intreaga Europa.

Si nu doar zidurile sunt bine pastrate, ci si noua dintre cele paisprezece turnuri care, dupa obicei, poarta si azi numele breslelor care le-au avut in grija.

Cel mai frumos este insa Turnul cu Ceas, numit si Turnul Sfatul, pe sub care odinioara se intra cu fala in oras si care adaposteste un magnific ceas cu figurine de lemn, decorate in policromie si reprezentand zilele saptamanii (ceas construit in secolul al XVII-lea).

Ca si Sibiul, despre care am vorbit mai inainte, Sighisoara este o veche cetate saseasca. Ne-au ramas destul de multe dintre cladirile initiale, din secolele XIII-XIV, intre care si Biserica din deal, construita intre anii 1345-1515, la care se ajunge urcand celebra scara acoperita - Scara Scolarilor - construita din lemn, in anul 1656.

Mai veche decat aceasta constructie religioasa era Biserica Manastirii (aflata langa Turnul Sfatului), edificata in secolul al XIII-lea, care a suportat numeroase refaceri in urmatoarele secole.

Protejat de UNESCO, Sighisoara are o particularitate care il face cu atat mai atragator pentru turisti: vechile lui edificii sunt inca locuite, fiind inscris pe lista celor mai vechi orase medievale ale caror cladiri au fost locuite incontinuu.

Una dintre aceste case atrage mai cu seama, ea fiind legata - mai mult sau mai putin in scop turistic - de numele lui Dracula. De fapt, vorbim despre o casa care a apartinut voievodului Vlad Dracul, unde acesta a locuit o vreme inainte de a deveni domnitorul Tarii Romanesti si unde s-a nascut Vlad Tepes - erou al neamului romanesc si - nici macar nu stiu daca ar trebui sa spun "din pacate" sau "din fericire" - prototipul personajului Dracula din romanul lui Bram Stocker.

Locul 3 - Brasov
Poate ca multi dintre dumneavoastra vor fi de parere ca Brasovul merita un loc mai in fata. De fapt, este foarte greu sa alegi exact un "podium" pentru frumoasele orase medievale ale Transilvaniei si, cu siguranta, multe altele ar trebui mentionate aici.

Cluj-Napoca, Tg. Mures, Oradea, Medias, Timisoara sunt doar cateva dintre cele care atrag, an de an, multime de turisti dornici sa se "intalneasca" cu Evul Mediu pe strazile unui oras locuit de secole.

Vorbim insa despre Brasov si datorita excelentei sale pozitionari la poale muntilor, chiar in mijlocul tarii, intr-un punct spre care se poate ajunge relativ usor si din Moldova, si din Tara Romaneasca, si din Banat, ca sa nu mai vorbim de intregul Ardeal.

Construit in secolul al XIII-lea, Brasovul a fost un important oras medieval, nod comercial si centru mestesugaresc, unde prind viata manufacturile si se dezvolta institutia breslelor. Din acel prim veac de existenta a cetatii s-a pastrat pana astazi Biserica Sf. Bartolomeu, in stil gotic cistercian.

Cu siguranta, cel mai celebru edificiu gotic nu doar din Brasov ori din Ardeal, ci din intreaga Romanie, este Biserica Neagra, pentru construirea careia a fost necesar aproape un secol de munca, din 1384 pana in 1477. In ciuda numelui sau, Biserica Neagra nu a fost asa de la inceput.

Un incendiu care a afectat-o in secolul al XVII-lea i-a innegrit zidurile si i-a schimbat numele. Din fericire, constructia celei mai ample biserici gotice din acest colt de lume nu a fost in nici un fel afectata. Din perioada de glorie medievala se mai pastreaza astazi fragmente de zid, pe care calatorul care urca spre Poiana Brasov le poate admira la poalele Tampei, precum si o serie de turnuri, bastioane si porti.

Printr-una dintre ele - Poarta Scheilor - construita in stil baroc, se intra intr-o zona medievala care este tributara comunitatii romanesti din cetate. Aici, in Scheii Brasovului, a existat dintotdeauna un puternic centru de cultura, sustinut de Biserica Sf. Nicolae, pe langa care, inca din secolul al XVI-lea, au functionat o scoala si o tipografie.

Interesant este ca aceasta biserica veche a romanilor brasoveni - unde astazi se afla un inetresant muzeu al tiparului si al cartii vechi, ca si un muzeu al Junilor Brasoveni - a fost construit si sustinut prin danii primite de la domnitorii munteni si moldoveni, de-a lungul veacurilor, intre ei aflandu-se Neagoe Basarab, Petru Cercel si Aron Voda.

jurnalul.ro Bilbao - capitala artei moderne... De ce este important sa calatorim?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 noiembrie 2024. Angel și fiica sa, Ana Maria au câștigat 3.500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 noiembrie 2024. Angel și fiica sa, Ana Maria au câștigat 3.500 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x