Serbia are o istorie indelungata si impresionanta si a fost mereu implicata in evenimente majore ale continentului european.
Inca din antichitate era un taram plin de importanta: 17 dintre imparatii Imperiului Roman s-au nascut pe teritoriul actual al Serbiei, printre care si Constantin cel Mare.
Tocmai de aceea taramul a fost mereu ocrotit de conducerea de la Roma. Multi dintre conducatorii romani nascuti aici si-au construit asezari sau monumente in preajma locurilor lor de bastina, iar unele dintre ele exista si azi.
Marea majoritate dintre aceste asezari are o vechime foarte mare si se poate afirma cu certitudine ca Serbia detine unele dintre cele mai vechi situri arheologice din Europa.
Si inca de atunci taramul a fost un punct important, ce lega Roma de colturile cele mai indepartate ale Imperiului, spre est. Drumul lui Traian mergea paralel cu Dunarea si ajungea pana la malul Marii Negre.
Dar astea sunt povesti vechi. Astazi Serbia este o tara moderna, ce se pregateste sa intre in Uniunea Europeana si care este anual parcursa de mii de turisti.
Pe perioada verii, cea mai indragita locatie turistica este cosmopolita capitala a statului: Belgrad. Aflat la confluenta dintre raul Sava si Dunare, acest oras, prins adesea in jocul geopolitic al diferitelor imperii, si-a modelat un caracter aparte, in care se gasesc atat trasaturi slave, cat si austriece dar si turcesti, precum si urme ale comunismului, sub care a stat mai bine de 45 de ani.
Si, desi balcanici, locuitorii Belgradului afiseaza mai degraba un spirit mediteranean, prin pofta lor de viata, prin "cultura" cafenelelor si a cluburilor de noapte. Un oras energic, capitala Serbiei se redescopera ca destinatie turistica si evolueaza de la an la an, promovandu-si nu numai potentialul cultural, ci si latura sa mai moderna cu atractii de tipul marilor centre comerciale sau evenimente ce tin de cultura urbana.
Pentru a ajunge la Begrad, nu va recomand sa mergeti cu masina personala, desi e si asta o optiune pentru cei comozi, care vor libertate de miscare. Nu e prea departe, doar suntem granita in granita cu Serbia. Problema intervine insa in oras. Este, asemenea Bucurestiului, destul de aglomerat, iar locurile de parcare nu sunt foarte multe dupa ora 18. Asa ca va trebuie nervi de otel.
Avantajul este insa ca puteti sa vizitati si imprejurimile Belgradului. Transportul in comun acopera marea majoritate a orasului, asa ca mai bine mergeti acolo cu avionul, trenul sau autocarul. Daca vreti o calatorie mai speciala, puteti merge si cu...bicicleta. Belgradul este situat pe ruta Eurovelo 6, ce leaga... Oceanul Atlantic de Marea Neagra.
Ce este de facut in Belgrad? Multe lucruri. Cu siguranta nu va veti plictisi. Puteti incepe prin a face o plimbare pe Dunare sau pe raul Sava cu vaporul, pentru a admira orasul din mers.
Puteti apoi sa faceti o pauza de pranz sau de cafea la unul dintre localurile de pe strada Skadarlija, o alee pentru pietoni plina cu restaurante si cafenele unde puteti simti cel mai bine vechiul oras si unde trupe de cantareti ambulanti fredoneaza cantece vechi sarbesti. Daca tot ne-am odihnit, sa pornim mai departe. Mergem in Piata Republicii, punctul central al orasului si principalul loc de intalnire, de unde putem vizita Muzeul National.
Acesta are o multime de expozitii permanente, precum colectia italiana de arta, colectia franceza de arta, colectia japoneza de arta, colectia cubista de arta, colectia de arta daneza si flamanda, dar si opere ale artistilor nationali, precum si diverse expozitii temporare.
Un alt loc ce trebuie neaparat vizitat este Catedrala Sf. Sava. Este cea mai mare biserica ortodoxa din lume si este dedicata fondatorului ortodoxiei pe teritoriul sarb, Sfantul Sava.
Ianinte de a pleca din Belgrad, trebuie neaparat sa faceti unele lucruri. De exemplu, mergeti cu tramvaiul 2 pana la capat pentru a admira orasul sau plimbati-va pe seara in parcul Kalemegdan pentru a vedea un apus fascinant.
Pe timpul iernii, cele mai vizitate locuri in Serbia devin muntii, unde se pot practica sporturi de iarna. Una dintre statiunile indragite este Kopaonic, despre care se tot duce vorba ca ar fi una dintre cele mai bune destinatii de ski din Europa.
Regiunea montana merge pana la peste 2000 de metri altitudine, iar statiunea se afla in mijlocul Parcului National Kopaonic. De aici o multime de teleferice ce conduc spre diverse pante de ski, potrivite pentru toti, de la incepatori la profesionisti.
Iar cand aveti putin timp liber, vizitati si castelele medievale si mamastirile din zona. Sunt impresionante. Cele mai apropiate sunt castelul Maglic si manastirea Studenica.