Cel mai elocvent exemplu al relatiei istorie-cultura este functionarea, din 1990, a unei sectii a Universitatii din Oradea in Cetatea Oradea, mai exact Facultatea de Arte Vizuale. Locul este incarcat de istorie, de legenda, de povestile tuturor celor care au locuit, luptat si murit aici, deci un loc perfect pentru a cizela spiritul noilor artisti.
Urmatoarea oprire este teatrul de stat, care a fost construit intr-un singur an, intre 1899 si 1900. Maximum 1000 de locuri, 670 de scaune si o sala pe trei nivele -aceasta este cartea de vizita a acestui loc. Teatrul este special si pentru ca aici sunt prezentate spectacole in limba maghiara si romana. Intrarea este cel putin impresionanta, caci esti intampinat de statuile zeitei Comediei, respectiv a Tragediei.
Trebuie sa aflati si despre Muzeul Tarii Crisurilor, care are 3 filiale si patru sectii - stiinte naturale, istorie, etnografie si arta. Cladirile care gazduiesc muzeul sunt in sine opere de arhitectura si formeaza unul dintre cele mai mari complexe muzeale din tara, cu peste 300.000 de exponate.