Vizită istorică pe insula Thassos

Cea mai verde insulă grecească atrage ca un magnet turiștii din toate colțurile Europei, datorită plajelor paradisiace aflate la baza dealurilor pline de lămâi, măslini și chiparoși.

Thassos are o istorie frumoasă reflectată prin numeroasele situri arheologice și construcții medievale pe care le găzduiește. Îți poți începe incursiunea prin vizitarea sitului Agora Antică din capitala Limenas.

Limenas – un muzeu în aer liber

Agora Antică găzduiește ruinele unor sanctuare închinate zeilor, un Teatru Antic, dar si rămășițele unor temple străvechi. Din punct de vedere istoric, la fel de importantă este și vechea mănăstire închinată Arhanghelului Mihail (protectorul insulei), care îți oferă o panoramă încântătoare asupra mării.

Dacă ești în căutarea mai multor locuri istorice, insula Thassos păstrează într-o stare destul de bună și câteva temple din secolul al VII lea, situate pe coasta de sud-est în satul pitoresc Alyki. Situl arheologic este unul dintre cele mai valoroase din Grecia și este cunoscut sub denumirea de ”Stânca Sacră din Thassos”.

Sate din piatră

În fosta carieră din care otomanii extrăgeau marmura, mai pot fi observate și astăzi două basilici creștine care se presupune că au fost ridicate din pietrele de temelie ale sanctuarelor închinate zeilor gemeni Dioscuri. La baza sitului istoric se întinde una dintre cele mai frumoase plaje ale insulei. Este compusă din nisip fin auriu cu intrare lină în marea cristalină, facilitând accesul familiilor cu copii.

Dacă satul Alyki se laudă cu numeroase clădiri străvechi, dar și cu o plajă minunată, cele mai frumoase case tradiționale le vei putea admira în Theologos, numit și satul din piatră al insulei. Din anul 1979, autoritățile au interzis orice fel de construcție sau modificare a satului, păstrând intact arhitectura și stilul specific caselor grecești ridicate în întregime din piatră cu acoperișuri din țiglă.

De Mădălina Isar

Sejur Thassos

Hotel Apartments Vranas – tarife de la 120 euro/persoana, 7 nopti de cazare fara masa, transport autocar, asistenta turistica. Detalii pe www.besttourism.ro, telefon 0735.314.742.

Ultimele știri