În primul rând, vârstnicii sunt mult mai predispuși la a dezvolta o infecție urinară din cauza fluxului mai slab de urină. Alături de problemele psihice, infecțiile urinare reprezintă o problemă esențială a vârstnicilor.
Acest lucru înseamnă că vezica nu se golește suficient, iar la bărbați, o prostată mărită îngreunează și mai mult golirea completă a vezicii urinare, ceea ce creează un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor, potrivit Age UK.
Citește și: Infecții urinare: cauze, simptome, tratament, prevenții
Lăsate netratate, infecțiile urinare la vârstnici pot cauza probleme foarte grave, precum afecțiuni puternice ale rinichilor precum și sepsis, fiind pusă în pericol chiar viața pacientului.
Principalii factori favorizanți ai apariției infecțiilor urinare la vârstnici sunt:
- postmenopauza
- scăderea diurezei
- scăderea imunității
-deteriorare cognitivă
- golirea incompletă a vezicii
- tulburări micționale sau incontinență urinară sau fecală
- imobilizare la pat
La vârstnici, prezența unor tulurări urinare însoțite sau nu de o stare febrilă sau frisoane și alterarea ușoară a unei stări generale, precum astenie fizică sau stare de confuzie ușoară pot orienta diagnosticul către o infecție urinară.
Există, de altfel, multe cazuri în care infecția urinară se poate manifesta doar prin semne mintale, specifice oricărei infecții.
De altfel, tulburări micționale și modificarea aspectului urinei (tulbure, roșiatică sau cu un miros urât) pot apărea și în cazul unei deshidratări.
Foarte grave, cauză a șocului septicotoxic, uneori fatal, pot fi pielonefritele secundare manevrelor instrumentare efectuate pe căile urinare. Fără un tratament adecvat, se poate ajunge la insuficiență renală.
Citește și:Cum se manifesta infectiile urinare la barbati. Simptome, diagnostic, tratament
Care sunt simptomele unei infecții urinare severe la vârstnici și care ar fi câteva metode de prevenție
Printre principalele simptome ale unei infecții urinare severe se numără:
- o nevoie puternică de a urina și o durere puternică la urinare
- sentimentul de vezică plină în mod constant
- presiune sau durere abdominală și durere puternică de mijloc.
În cazul unei infecții urinare severe, acestor simptome li se adaugă:
- oboseală
- amețeală și senzații de vomă
- febră
- durere în zona rinichilor
Citește și:Diagnosticarea infecțiilor urinare și posibile complicații
Principalele indicații în cazul unor infecții urinare
-control periodic și urogenital
- măsuri igienico-dietetice precum hidratatrea eficientă și ritmică per os cu lichide
- regim sistematic de mișcare și activități fizice
- o igienă foarte strictă, dar și folosirea corectă a hârtiei igienice
- asigurarea unei alimentații bogate în fibre, pentru evitarea constipației, de altfel un factor favorizant al infecțiilor urinare.
Pentru a preveni apariția unei infecții urinare severe, este recomandat consumul de merișoare, ca și tratament naturist, consumul de apă, mai ales că vârstncii sunt cei care uită, deseori, să consume lichide, și o igienă foarte bună a zonei genitale.
Cât privește tratamentul medicamentos, pe lângă igienă și apă, antibioticele sunt cele care vor fi recomandate de medic, însă acestea merg mână în mână cu respectarea celorlalte indicații.
Lăsată netratată, o infecție urinară afectează rinichii dar, mai mult, în cazurile nefericite, ajunge în sânge și chiar la creier.