Antena Căutare

MediCOOL, sezon 1, episod 8. Despre operația de micșorare a stomacului, protezele dentare moderne și peeling-ul chimic

MediCOOL este primul show care face sănătatea un interes general. E emisiunea care în care medicul Mihail Pautov, specialist în chirurgie generală la Institutul Fundeni, răspunde la întrebări de natură medicală și ne spune, de fiecare dată, că prioritatea noastră trebuie să fie întotdeauna sănătatea.

Captura foto MediCOOL, episod 8, sezon 1 Galerie
MediCOOL, sezon 1, episod 8. Despre operația de micșorare a stomacului, protezele dentare și peeling-ul chimic | Antena 1

"Aveți grijă de voi și faceți alegeri corecte!" este doar unul dintre sfaturile importante date mereu de medicul Pautov, gazda MediCOOL, emisiune care poate fi văzută integral și pe Antena PLAY.

Citește și: MediCOOL, sezon 1, episod 7. Despre gripe și răceli, corecția vederii prin tehnica Lasik și un subiect controversat: vaccinul

Alături de dr. Pautov vor sta, în fiecare săptămână, dr. Alexandru Răzvan Meroiu, medic stomatolog cu o vastă experienţă în estetica dentară, dr. Elena Popa, medic specialist dermato-venerologie şi estetică medicală, dr. Iulia Solomon, medic specialist dermato-venerologie şi dermatologie pediatrică şi Iuliana Dabija, tehnician nutriţionist, psihonutriţionist şi arbitru naţional în cadrul competiţiilor interne de powerlifting.

MediCOOL, sezon 1, episod 8. Rolul dopului de ceară din ureche, despre protezele dentare și obezitatea severă. Ce presupune operația de micșorare a stomacului

În episodul 8 din data de 16 octombrie 2021, medicul Mihail Pautov a deschis emisiunea cu rubrica Hey, info doc și a vorbit despre cum funcționează urechea, organ care captează valurile de vibrații și le transformă într-un semnal nervos, pe care creierul le preia și le percepe ca pe niște sunete distincte. E necesar, însă, ca toate părțile urechii să funcționeze așa cum trebuie.

La aplicația BioMap, gazda MediCOOL a arătat care sunt părțile urechii: urechea externă, urechea medie și urechea externă, dar și cum se formează dopul de ceară. Pentru acest lucru, a chemat-o pe dr. Iulia Solomon alături de el în platou, la masa de experimente.

"Ceara aceasta are un rol: de a lubrefia și de a curăța urechea, deci e normal să facem ceară. Ea se elimină de la sine, practic, curge prin forța gravitațională. La asta ajută și masticația, când masticăm sau când vorbim, vibrațiile acelea ajută la scurgerea acestei substanțe", a explicat gazda MediCOOL.

Există însă tot felul de controverse legate de bețișoarele de ureche, unii doctori spun că e bine să nu le folosim deloc, de pildă.

"Cel puțin în cazul copiilor, ar trebui abordată metoda 'colțului de prosop'. Prosopul trebuie puțin umezit, stors bine și curățat doar atât cât intră în ureche, să nu forțăm lucrurile și să nu producem răni", a detaliat medicul Iulia Solomon.

"Eu folosesc bețișoare de ureche, trebuie să recunosc, dar sunt foarte precaut cu ele. (...) Trebuie să le folosim cu prudență, foarte, foarte delicat. Curățăm foarte puțin și nu exagerăm cu acest curățat", a spus medicul Pautov.

Un alt subiect abordat în emisiunea MediCOOL, ediția din 16 octombrie 2021, în rubrica Tu decizi!, a fost protezarea modernă a dinților. Ce este, care sunt etapele ei și cum se desfășoară recuperarea. În platou au fost invitați colega medicului Pautov, Alexandra Mircea, medic specialist parodontolog, certificat Invisalign, și medicul Traian Mihail Comănescu, medic stomatolog, competență în implantologie, doctor în științe medicale.

La rubrica Cinci au fost explicate cinci exerciții pentru îmbunătățirea capacității pulmonare. Medicii Elena Popa și Alex Meroiu au venit în platou și au ascultat cele mai bune sfaturi legate de aceast subiect.

La rubrica A doua șansă, tema abordată a fost obezitatea severă, care cauzează o mulțime de probleme de sănătate: calitatea scăzută a vieții și o speranță de viață mai mică, printre altele. Prin operația de micșorare a stomacului, numită "gastric sleeve", există multiple beneficii care vor ajuta la creșterea stării de bine a pacienților.

Medicul Cătălin Copăescu, unul dintre cei mai buni chirurgi din România, cum l-a numit medicul Pautov, a fost în platou alături de cântăreața Navi. Aceasta a mărturisit că s-a "luptat" toată viața cu kilogramele și cu propria genetică.

"La mine în familie sunt multe cazuri de obezitate morbidă, de diabet, iar eu am venit cu această moștenire din spate. (...) Am trecut prin niște etape: anorexie, în adolescență, toată viața mea a fost o dietă".

Medicul Copăescu: "Gastric sleeve micșorează stomacul reducând senzația de foame. (...) Asta înseamnă. 'Sleeve' înseamnă burlan, mânecă, vine din engleză, mănușă, sau în românește, gastrectomie longitudinală, pentru că tăiem de-a lungul stomacului, apare ca o banană, iar capacitatea lui este redusă cu 80%. Discutăm de 60-80% în interior".

MediCOOL, sezon 1, episod 8. Andreea Raicu, despre echilibru și recunoștință. Ce este peeling-ul chimic

În rubrica Mit, medicul Pautov a vorbit despre zahărul care duce la diabet și de ce acest lucru este, parțial, un mit. La un moment dat, in diabetul de tip 2 apare o rezistență la insulină. "Corpul face atunci și mai multă insulină, pancreasul e epuizat, zahărul din sânge crește și asta duce la complicațiile diabetului", a spus medicul Pautov.

"Principalii factori de risc pentru diabet sunt obezitatea, un stil de viață neadecvat, hipertensiunea și vârsta de peste 45 de ani. (...) Dar dulciurile, chiar dacă trebuie să le evităm, și zahărul procesat, foarte dăunător, singure nu pot duce la diabet", a explicat medicul Pautov.

În rubrica Super Doc, s-a discutat despre HIV și SIDA. Invitat a fost Adrian Marinescu, doctor primar infecționist. Infecția HIV netratată timp îndelungat poate deveni SIDA. "Infecția HIV o poți găsi de obicei la cazurile sociale, la consumatorii de droguri, la cei care nu ajung să își facă analize pentru că nu au asigurare medicală", a spus medicul invitat.

Din păcate, virusul HIV poate fi prezent în corp fără a avea simptome și poate fi transmis mai departe. Partea bună e că în România există un program național de testare gratuită împotriva HIV/SIDA.

La Social COOL, a fost invitată Andreea Raicu. Vedeta a vorbit despre cât de important este să avem un echilibru în viața noastră și să fim recunoscători pentru tot ceea ce avem și suntem. Andreea a mai spus că doarme șapte-opt ore pe noapte, lucru esențial pentru ea.

"Ce mă ajută să am echilibru sunt orele de somn, mesele regulate și conștientizarea. (...) Recunoștința trebuie simțită în corp. Să simți o bucurie în corp de fiecare dată", a spus vedeta.

Peeling-ul chimic a fost ultima temă din episodul 8 de sâmbătă, 16 octombrie 2021.

Dr. Elena Popa: "Sunt niște combinații de acizi care se aplică la nivelul pielii. (...) Fiecare peeling este diferit. Se exfoliază stratul superficial al pielii de celule moarte, le numim noi".

MediCOOL, în fiecare sâmbătă, de la 09:30, pe Antena 1 & Antena PLAY

Doctorul Mihail Pautov este o prezență foarte cunoscută în domeniul medical. Acesta aduce săptămânal pe Antena 1 un nou episod al show-ului MediCOOL. Sâmbăta de la 9:30, alături de doctorii Alexandru Meroiu, Elena Popa, Iulia Solomon şi Iuliana Dabija, îşi intervievează invitaţii şi le oferă telespectatorilor cele mai bune sfaturi medicale.

Emisiunea MediCOOL este disponibilă și pe Antena PLAY, cea mai mare platformă de conținut video din România. Cu 9 canale în regim live 24/24 pe care fanii le pot urmări de oriunde ai fi, zeci de emisiuni celebre, seriale de top și știri de ultimă oră, Antena PLAY oferă publicului și cele mai noi episoade din MediCOOL.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x