Dani Oțil a mărturisit că se numără printre puținii sportivi din România atinși real de urs. Matinalul de la Super Neatza este practicant de enduro și merge des la munte.
„Nici nu știu cum să abordez acest subiect, pentru că de când am văzut știrile cu ursul mi-am adus aminte că pentru noi, oamenii de pădure, știrile astea sunt mult mai dese și mai vechi. Nu tot timpul seara la Observator afli că un cioban a fost atacat de oi, nu tot timpul afli că ursul fură oaia la subraț. Lucrurile au luat-o razna. Sunt tot mai mulți urși în pădurile noastre și sunt tot mai apropiați de om, dar nu sunt eu în măsură să povestesc lucrurile astea, pentru că există oameni care trăiesc printre ei și se pricep mai bine. În perioada în care ieșim să mergem la picior sau cu bicicleta ar trebui să ne luăm niște măsuri.
Citește și: Momentele de panică prin care a trecut Gabriela Prisăcariu cu fiul ei, Tiago. "S-a oprit planeta în loc"
Dani Oțil, despre o experiență periculoasă în pădure: „„Sunt, statistic vorbind, printre puținii sportivi din România atinși real de urs”
Matinalul de la Super Neatza a mărturisit că el a fost vinovat pentru incident, deoarece a speriat ursoaica cu pui.
„Sunt, statistic vorbind, printre puținii sportivi din România atinși real de urs. Ursul lovește cu umărul, nu știu dacă știți treaba asta. Nu neapărat mușcă, vrea să te dea întâi jos și după aia să te atace… Mă rog, am trecut prin treaba asta numai pentru că am speriat ursul care se plimba împreună cu puiul. Consider că eu am greșit aici, nu neapărat el. Problema este că treaba asta se întâmpla la mai puțin de un kilometru de o cabană foarte cunoscută din România', a adăugat Dani Oțil.
Iată ce sfaturi oferă salvamontiștii pentru cei care se întâlnesc cu un urs:
- Rămâneți calm: Nu intrați în panică. Panica poate agrava situația și vă poate face să luați decizii greșite.
- Nu fugiți: Urșii pot alerga mai repede decât oamenii. Fugind, puteți declanșa instinctul de vânătoare al ursului.
Faceți-vă cunoscut: Vorbiți într-o voce calmă și fermă pentru a-i semnala ursului prezența umană. - Nu faceți contact vizual direct: Urșii pot percepe contactul vizual direct ca pe o amenințare.
- Retrageți-vă încet: Faceți pași înapoi lent, fără să vă întoarceți spatele ursului.
- Folosiți un spray de urs: Dacă aveți un spray de urs, fiți pregătiți să-l folosiți, dar doar ca ultimă soluție.
- Evitați zonele cu hrană: Nu lăsați alimente sau resturi în zona de camping, deoarece acestea pot atrage urșii.
- Nu plecați niciodată singur pe munte: Este esențial să aveți mereu un partener de drumeție.
- Folosiți aplicația Apel 112: Dezvoltată de STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, această aplicație permite echipelor de intervenție să vă localizeze rapid în caz de urgență.