Antena Căutare

Medicul Adrian Marinescu, explicații despre vaccinare la Neatza cu Răzvan și Dani. În ce condiții putem amâna rapelul

Medicul Adrian Marinescu atrage atenția asupra importanței rapelului la vaccinare, în condițiile în care există oameni care renunță în a se prezenta pentru administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

Colaj cu medicul Adrian Marinescu și cu o femeie care se vaccinează Galerie
Medicul Adrian Marinescu a vorbit la Neatza cu Răzvan și Dani despre vaccinarea împotriva Covid-19 | Shutterstock & Antena 1

Medicul Adrian Marinescu a vorbit la Neatza cu Răzva și Dani despre vaccinarea împotriva Covid-19, despre rapel și condițiile în care acesta poate fi amânat.

Medicul a precizat că în condițiile în care cei care s-au vaccinat au ulterior simptomatologii acute de Covid-19 sau de alte boli, aceștia trebuie să se consulte cu medicul de familie, sau cu medicul specialist, în ceea ce privește amânarea rapelului.

„Pot fi unele situații rare când nu putem face rapelul. De exemplu, infecția acută cu SARS-CoV-2. Se poate întâmpla să fim cu o simptomatologie clară, chiar înainte de rapel. Sau putem să avem o altă boală actută. Dacă avem o simptomatologie clară pentru a amâna pentru o peroadă de timp (n.r. rapelul). Dar trebuie să anunțăm centrul de vaccinare și să luăm în calcul că vom amâna pentru o perioadă cât mai scurtă”, a precizat medicul Adrian Marinescu în cadrul matinalului Neatza cu Răzvan și Dani.

Ce sfat oferă medicul Adrian Marinescu pentru cei care se gândesc să amâne rapelul

În condițiile în care persoanele vaccinate consideră că tebuie să amâne rapelul, medicul Adrian Marinescu recomandă o comunicare cu medicii care vor fi aceia ce pot spune dacă într-adevăr rapelul trebuie sau nu amânat.

„Vaccinul se poate face la nivel de rapel, într-un interval care merge până la 6 săptămâni. Dar trebuie să fie cât mai repede posibil. Medicul de familie ne va spune dacă într-adevăr putem să amânăm rapelul, sau nu avem nevoie să-l amânăm, pentru că putem să-l facem. Sfatul meu ar fi să încercăm să obținem informații. Dacă nu ne facem rapelul putem să ne infectăm ulterior”, a atras atenția medicul Adrian Marinescu.

Sunt în jur de 2000 de persoane în țară care nu s-au dus la rapel după vaccinare, ceea ce înseamnă că aceștia nu vor avea suficienți anticorpi protectori împotriva coronavirusului, a precizat medicul.

Citește și: Mihai Morar s-a vaccinat împotriva COVID-19. Ce a spus despre starea lui de sănătate din ultimele 24 de ore

Rapelul pentru vaccinul Pfizer se realizează la o distanță de 21 de zile, pentru Moderna la 28 de zile și pentru AstraZeneca 8 săptămâni.

„Lucrurile sunt destul de simple. În momentul în care am făcut prima doză la un centru de vaccinare vom avea o programare clară și pentru rapel. Avem o programare și ar fi bine să o onorăm. Dacă din anumite considerente medicale ne gândim să amânăm rapelul ar trebui să vorbim cu medicul și oricum să anunțăm centrul de vaccinare”, a precizat medicul Adrian Marinescu.

Ce spune medicul Adrian Marinescu despre efectele adverse ale vaccinului

Medicul Adrian Marinescu a precizat că efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca sunt asemănătoare cu cele ale celorlalte 2 vaccinuri care se fac la noi în țară.

Citește și: Vaccinul anti-coronavirus a provocat 2.489 de reacţii adverse. Care au fost cele mai frecvente manifestări

„Profilul de siguranță e cam același. De cele mai multe ori sunt reacții adverse la locul de injectare, faptul că se umflă zona, se înroșește, lucruri care apar la orice vaccin, iar faptul că la un moment dat putem face, într-un procent mai mic, febră, să avem dureri de cap, dureri musculare, oboseală, nu înseamnă că nu sunt lucruri care să nu se rezolve în 24 de ore, maxim câeva zile. Nu trebuie să intrăm în panică, dar trebuie să le monitorizăm. Apar astfel de simptome, luăm legătura cu medicul de familie”, a conchis medicul Adrian Marinescu.

REGULAMENTUL CONCURSULUI „Sărut mâna, Mamă!”... Rețetă de desert Pain Perdu, preparată de chef Nicolai Tand la Neatza cu Răzvan și Dani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai Formula 1 în AntenaPLAY
Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 16 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Dragomiroiu
Hello Chef sezonul 7, 16 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Dragomiroiu Sambata, 16.03.2024, 15:30
Ultimele știri
x