Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că de la debutul campaniei s-au înregistrat 2.489 de reacţii adverse, cele mai multe fiind generale şi locale. Până acum nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic, deşi 4% dintre persoanele vaccinate au raportat reacţii alergice, potrivit news.ro.
Printre reacțiile minore au apărut și primele reacţii adverse grave după vaccinare. Un medic din Vâlcea a ajuns la spital după ce nu şi-a mai putut controla o parte a feţei, iar un rezident din Cluj spune că a avut o pareză temporară pe partea stângă a corpului.
Reacții adverse la vaccinul anti-coronavirus: paralizii parțiale, durere, tumefacţie, erupţie cutanată, oboseală, febră, frisoane
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă a menţionat că aceste paralizii parțiale sunt trecătoare şi nu lasă sechele.
“Aceste parestezii sunt tranzitorii, sunt trecătoare şi nu lasă sechele pe termen lung. Evident, creează o stare de anxietate pentru persoana în cauză însă atunci când explicăm poate mai bine aceste reacţii adverse rar întâlnite şi printr-o consiliere a persoanei în cauză cred că lucrurile pot să fie controlate fără probleme”, a afirmat Gheorghiţă, potrivit sursei citate.
Întrebat cum s-au manifestat reacţiile alergice după vaccinarea, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: “În majoritatea cazurilor au fost erupţii de tip urticarian şi au mai fost cazuri de angioedem, adică de tumefiere la nivelul buzelor”.
Citește și: Primele reacții adverse grave după vaccinarea anti-coronavirus. Cum s-au manifestat și cât au durat
”Din totalul persoanelor pentru care s-au raportat reacţii adverse, cele mai frecvente manifestări au fost de tipul: 53% durere, tumefacţie, erupţie cutanată, stare de oboseală, febră şi frisoane. 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% dureri musculare, sau articulare, 12% greaţă, vărsături, diaree, 11% stare de anxietate, 5% erupţii cutanate, 5% adenopatii – mărirea de volum a ganglionilor locali, 4% reacţii alergice, 3% parestezii – furnicături la nivelul feţei sau membrelor, 1,2% insomnie. Nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic”, a declarat Gheorghiţă.
Potrivit acestuia, rata de apariţie a reacţiilor adverse este 2,8 la o mie de doze administrate
Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că o persoană poate avea mai multe reacţii raportate.
Rezultate extrageri Loto 7 februarie 2021. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și No... Studenții nu vor mai avea gratuitate totală la transportul cu trenul. Premierul Florin Cîțu: „Nu văd aici un capăt de ţa...