Vaccinul anti-coronavirus a provocat 2.489 de reacţii adverse. Care au fost cele mai frecvente manifestări

Vaccinul contra coronavirusului a afectat un număr de 2.489 de oameni cărora le-a provocat reacții adverse.

Potrivit lui Gheorghiţă, au fost 21% reacţii exclusiv locale, 74% generale şi locale şi 5% exclusiv generale la vaccinul anti-coronavirus.

Getty

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că de la debutul campaniei s-au înregistrat 2.489 de reacţii adverse, cele mai multe fiind generale şi locale. Până acum nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic, deşi 4% dintre persoanele vaccinate au raportat reacţii alergice, potrivit news.ro.

Printre reacțiile minore au apărut și primele reacţii adverse grave după vaccinare. Un medic din Vâlcea a ajuns la spital după ce nu şi-a mai putut controla o parte a feţei, iar un rezident din Cluj spune că a avut o pareză temporară pe partea stângă a corpului.

Citește și: Elevii vor fi testați anti-COVID-19 la școală. Părinții copiilor trebuie să-și dea acordul printr-un formular

Reacții adverse la vaccinul anti-coronavirus: paralizii parțiale, durere, tumefacţie, erupţie cutanată, oboseală, febră, frisoane

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă a menţionat că aceste paralizii parțiale sunt trecătoare şi nu lasă sechele.

“Aceste parestezii sunt tranzitorii, sunt trecătoare şi nu lasă sechele pe termen lung. Evident, creează o stare de anxietate pentru persoana în cauză însă atunci când explicăm poate mai bine aceste reacţii adverse rar întâlnite şi printr-o consiliere a persoanei în cauză cred că lucrurile pot să fie controlate fără probleme”, a afirmat Gheorghiţă, potrivit sursei citate.

Întrebat cum s-au manifestat reacţiile alergice după vaccinarea, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: “În majoritatea cazurilor au fost erupţii de tip urticarian şi au mai fost cazuri de angioedem, adică de tumefiere la nivelul buzelor”.

Citește și: Primele reacții adverse grave după vaccinarea anti-coronavirus. Cum s-au manifestat și cât au durat

”Din totalul persoanelor pentru care s-au raportat reacţii adverse, cele mai frecvente manifestări au fost de tipul: 53% durere, tumefacţie, erupţie cutanată, stare de oboseală, febră şi frisoane. 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% dureri musculare, sau articulare, 12% greaţă, vărsături, diaree, 11% stare de anxietate, 5% erupţii cutanate, 5% adenopatii – mărirea de volum a ganglionilor locali, 4% reacţii alergice, 3% parestezii – furnicături la nivelul feţei sau membrelor, 1,2% insomnie. Nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic”, a declarat Gheorghiţă.

Citește și: Povestea băiatului care a stat în comă zece luni și nu știe despre pandemia de Covid-19, deși a luat virusul de două ori

Potrivit acestuia, rata de apariţie a reacţiilor adverse este 2,8 la o mie de doze administrate

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că o persoană poate avea mai multe reacţii raportate.

Ultimele știri