Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă și majoritatea gospodinelor se întrec în a prepara rețete vechi, tradiționale, dulci sau sărate, direct dintr-o patiserie, Adriana Olaru, antreprenor, ne-a venit în ajutor și ne-a împărtășit rețeta celor mai fragede și delicioase cornulețe cu gust de copilărie, dar și care sunt ingredientele ce le conferă frăgezirea.
Este o rețetă veche așa cum o prepara bunica la sărbătorile de iarnă și nu numai și pe care o îndrăgeau atât copii, cât și nepoții.
Cornulețete preparate în acest fel ies foarte fragede, atât de la untura folosită la aluat, cât și de la aciditatea borșului adăugat.
Citește și: Rețetă simplă de cornulețe fragede cu rahat. Rețetă de cornulețe cu untură, așa cum le făcea bunica.
Ingrediente pentru Rețeta celor mai fragede și delicioase cornulețe cu gust de copilărie
-
Pentru aluat de cornulețe:
- 1 kg făină
- 100 gr zahăr pudră
- 25 gr drojdie
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 400-450 ml borș
- 250 gr untură de porc
Citește și: Borș de sfeclă cu găluști. Rețeta intrată în Patrimoniul UNESCO
-
Pentru umplutură:
- gem de prune
- nuci
- cacao
- esență de rom
- rahat turcesc
- zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor
Mod de preparare pentru rețeta celor mai fragede și delicioase cornulețe cu gust de copilărie
Modul de preparare al aluatului de cornulețe este simplu și destul de rapid, dar pentru că se folosește drojdie, durează puțin până se dospește aluatul.
Citește și: Cornulețe fragede cu nucă. Rețeta copilăriei tale
Preparare aluat de cornulețe cu untură și borș
De menționat că se folosește untură de porc topită și solidificată ulterior, nu untură proaspătă trecută prin mașina de tocat ca la alte preparate.
Untura se amestecă bine cu zahărul, până devine ușor spumoasă, iar drojdia se desface în puțin borș cald cu o lingură de zahăr și se lasă la activat.
Peste untura frecată bine cu zahărul se adaugă drojdia activată, apoi făina amestecată cu sare și, treptat, restul de bporș ușor cald. Se frământă un aluat compact, nu foarte dur, dar nelipicios, care se lasă la dospit 30-40 de minute până își dublează volumul.
Citește și: Cum se prepară delicioasele Cornulețe vieneze cu vanilie - Wiener vanillekipferl
Cum se pregătește umplutura pentru cornulețe?
Dacă optăm pentru a umple cornulețele cu gem, sau magiun de casă, doar punem câte o linuriță de gem pe fiecare triunghi de aluat. Pentru un plus de aromă, adăugăm și puțină scorțișoară.
Dacă optăm pentru o umplutură de nuci, măcinăm nucile, le amestecăm cu puțină cacao și esență de rom, dar și puțin gem ca o punte de legătură.
Dacă optăm pentru rahat turcesc ca și umplutură, tăiem rahatul în cuburi mai mici și le trecem prin zahăr pudră pentru a nu se lipi între ele.
Cum se asamblează cornulețele fragede cu untură și borș în aluat?
După ce aluatul și-a dublat volumul, îl întindem în foi mai subțiri, de aproximativ 5-6 mm grosime și îl decupăm în forme triunghiulare cu un dispozitiv special, sau cu cuțitul.
Punem pe fiecare triunghi de aluat câte o linguriță din umplutură și le rulăm frumos introducând și colțurile în interior.
Așezăm cornulețele în tavă pe hârtie de copt și le coacem la 200 de grade pentru maxim 20 de minute, sau până devin ușor aurii.
Imediat ce se scot din cuptor se trec cornulețete fierbinți prin zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Cornulețele vor fi mai fragede începând cu a doua zi după preparare.
Pentru a nu pierde sfaturi și detalii importante din timpul preparării rețetei celor mai fragede și delicioase cornulețe cu gust de copilărie, accesați și materialul video de mai sus, în care veți vedea toți pașii necesari realizării cornulețelor!
Rolul condimentelor pentru bucate gustoase de sărbători și sănătatea organismului... Rețetă de tort ecler cu cremă de vanilie și caramel, preparată de Vlăduț la Neatza cu Răzvan și Dani...