Pentru că este vineri, la Super neatza este zi de desert, iar Vlăduț, iscusitul bucătar al îndrăgitului matinal a pregătit o rețetă de desert absolut senzațională: Gofre cu sos de vanilie și struguri.
Rețeta pentru aluatul de gofre este simplă, asemănătoare cu rețeta pentru aluatul de clătite, cu diferența că aluatul este mai dens și necesită agenți de creștere. Nici rețeta pentru sosul de vanilie nu este necunoscută, Vlăduț a preparat-o de multe ori de-a lungul timpului, în cadrul emisiunii. Cele două preparate se combină perfect cu boabele de struguri aromate și frumos colorate.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și voi în weekend, așa desert delicios, cu arome de toamnă.
Gofre cu sos de vanilie și struguri - Ingrediente
- Pentru gofre:
- 2 ouă medii
- 250 gr făină
- 250 ml lapte
- 100 gr unt topit
- 100 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 5 gr praf de copt
- 2 lingurițe esență de vanilie
- Pentru sos de vanilie:
- 5 gălbenușuri
- 150 gr zahăr
- 1 l lapte
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 1 păstaie de vanilie
- 1 praf de sare
Rețetă de gofre cu sos de vanilie și struguri - Mod de preparare
După cum v-ați dat seama, pentru a prepara gofre, aveți nevoie neapărat de un aparat special, sau de forme speciale pentru cuptor. Există și forme de gofre din silicon care se dau la cuptor, în cazul în care nu optați pentru aparatul electric.
Citește și: Kaiserscmarrn cu sos de căpșuni, rețetă de clătite austriece preparată de Vlăduț la Neatza cu Răzvan și Dani
Cum se prepară aluatul pentru gofre
Se sparg ouăle într-un bol și se adaugă peste ele sarea și zahărul. Se bat bine cu un tel, sau cu mixerul până la diluarea ingredientelor solide și obținerea unei compoziții spumoase. Se adaugă untul topit și răcorit, apoi laptele și se omogenizează bine compoziția. Făina se amestecă cu praful de copt și se adaugă, treptat, în compoziție. La final, se adaugă și esența. Se poate adăuga, pentru un plus de aromă, și coajă de lămâie sau de portocale. Aluatul pentru gofre se lasă la odihnit 10-15 minute, apoi se coc vafele în aparatul electric.
Cum se prepară sosul de vanilie
Sosul de vanilie necesită puțin mai multă atenție și câțiva pași importanți pentru preparare. În primul rând se pune laptele la fiert împreună cu smântâna pentru frișcă și păstaia de vanilie. Se amestecă intens pentru omogenizare și se fierbe până la primul clocot.
Citește și: Crepes Suzette. Rețetă de clătite franțuzești cu sos de portocale
Gălbenușurile se amestecă cu sarea și zahărul și se mixează intens până își dublează volumul și se transformă într-o compoziție spumoasă. Peste compoziția de gălbenușuri se adaugă, treptat, laptele fierbinte, amestecând energic pentru a se omogeniza compoziția. Aici este necesară toată atenția pentru că există riscul să se taie crema de gălbenușuri dacă se pune mai mult lapte fierbinte, odată.
După ce s-a adăugat tot laptele peste gălbenușuri și s-a omogenizat bine compoziția, se transferă vasul pe baie de aburi. Se fierbe sosul de vanilie până când capătă consistență, amestecân continuu. Apoi se lasă la răcit.
Cu acest sos de vanilie se glazurează delicioasele gofre și se servesc decorate cu boabe de struguri.
Spor și poftă bună!
Prognoza meteo 3 septembrie 2021. Cum va fi vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Horoscopul zilei 6 septembrie 2021, prezentat de Bianca Nuțu la Neatza cu Răzvan și Dani. Informațiile momentului pentru...