Somnul bebelușului este unul dintre cele mai importante aspecte pentru tinerii părinți, care au nevoie de trucuri și sfaturi pentru a adormi pe cel mic.
Lucrurile nu se întâmplă ca în filme, fiindcă în primul an de viață somnul bebelușului este un aspect ce poate stresa părinții, mai ales dacă cel mic refuză să adoarmă.
SOMNUL BEBELUȘULUI E EXTREM DE IMPORTANT
Cum funcționează programul de somn al bebelușilor? Somnul bebelușilor în primul an de viață este destul de imprevizibil și fiecare copil este diferit. Unii pot adormi ușor, în timp ce alții au nevoie să fie ajutați de părinți să se liniștească și să adoarmă.
-
CITEȘTE ȘI: Ela Crăciun, despre cum să-ți înveți bebelușul să doarmă toată noaptea: „Ține numai și numai de mamă”
Somnul bebelușului. Bebelușii dorm mult în primele luni de viață, uneori în reprize de doar o oră.
SFATURI ȘI TRUCURI PENTRU SOMNUL BEBELUȘULUI
Sfaturi și trucuri pentru somnul bebelușului. Unele mămici fac întuneric în camera în care se află bebelușul, pentru că cei mici se simt foarte ușor atrași de orice element din jurul lor. Exclude jucăriile dacă vrei să adormă ușor și, un alt truc foarte util, folosește telefonul sau tableta pentru a pune muzică sau sunete albe („baby white sounds”), ce calmează copilul.
Urmărește materialul video din emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani ca să afli mai multe trucuri și sfaturi despre somnul bebelușului.
SOMNUL BEBELUȘULUI. Iata cateva sfaturi simple si practice oferite de Academia Americana de Pediatrie ca sa previi problemele si dereglarile de somn la copii:
- - tine bebelusul cat se poate de calm, evitand stimularile de orice fel din timpul noptii ca sa poata readormi usor la loc daca se trezeste
- - incearca sa nu lasi copilul sa doarma prea mult peste zi
- - de indata ce copilul da semne de oboseala, pune-l imediat in patutul lui. In acest fel copilul invata repede asocierea dintre starea de oboseala si confortul odihnei in propriul patut
- - daca legeni sau tii copilul in brate pana adoarme ii creezi un obicei. In curand copilasul va dezvolta nevoia de a fi tinut in brate si dragalit ca sa adoarma sau readoarma de fiecare data cand se trezeste in mijlocul noptii.
- - Evita sa pui copilul sa adoarma in patut cu suzeta in gura. Suzeta are rolul bun ca il linisteste pe copil peste zi cand este agitat, insa nu trebuie sa se invete sa doarma cu ea. Asocierea dintre somn si suzeta este una defectuoasa pentru anii urmatori.
- - Nu culca bebelusul in patul tau. Dincolo de faptul ca studii recente au raportat o crestere a incidentei mortii in randul sugarilor ce dorm in pat cu parintii lor, acest lucru creeaza si obiceiuri proaste de somn si in consecinta, probleme cu somnul pe termen lung.
- Unul din cele mai importante lucruri pe care un parinte il poate face este sa se asigure ca este odihnit, atat de mult cat isi permite si poate. Orice ora sau orice sfert de ora prins pentru somnul tau este vital. Cand tu esti proaspat si relaxat poti sa te ocupi bine de copil, nu esti cu nervii intinsi la maxim, poti fi prezent fizic si emotional 100% langa copilul ce poate intampina probleme de somn si il poti ajuta in consecinta. Daca tu nu esti in cea mai buna stare, copilul iti capteaza fara sa vrea aceasta stare a ta si isi amplifica anxietatea manifestata prin plans, neliniste, agitatie.