Antena Căutare

12 ani de la cel mai sângeros atentat din Europa, în care au pierit mulți români. Declarațiile unei românce care a fost într-un tren: ”Psihic, și acum am momente când am căderi”

Atentatele din 11 martie 2004 de la Madrid au avut loc în dimineața zilei, când zece rucsacuri încărcate cu TNT au explodat în patru trenuri din Madrid în timp ce intrau și ieșeau pasageri din patru stații diferite.Atentatele din 11 martie 2004 de la Madrid au avut loc în dimineața zilei, când zece rucsacuri încărcate cu TNT au explodat în patru trenuri din Madrid în timp ce intrau și ieșeau pasageri din patru stații diferite.

Atentatele din 11 martie 2004 de la Madrid au avut loc în dimineața zilei, când zece rucsacuri încărcate cu TNT au explodat în patru trenuri din Madrid în timp ce intrau și ieșeau pasageri din patru stații diferite.

Exploziile au avut loc simultan, între 7:39 și 7:42 dimineața în stațiile Atocha (3 bombe), El Pozo del Tío Raimundo (2 bombe) și Santa Eugenia (1 bombă) și o a patra în calea Téllez spre Atocha (4 bombe).

Atacul a produs cel puțin 200 de morți și 1500 de răniți, număr cu care devine al doilea cel mai puternic atac suferit de Europa în timpuri de pace, după atacul asupra unui avion Pan Am din Lockerbie pe 21 decembrie 1988. 16 români au murit în acel atentat.

Pe 3 aprilie 2004, a fost descoperită întreaga celula teroristă responsabilă de atentat, ascunsă în Leganés, un orășel din suburbiile Madridului. În cele din urmă, încolțiți de forțele de securitate, aceștia s-au sinucis, aruncând în aer edificiul in care se refugiaseră.


În unul dintre aceste trenuri s-a aflat și românca Emilia Mavru Ion

Emilia: "Ultimul sunet care mi-a ramas în minte a fost pit-pit-ul de la închisul ușii și faptul că era foarte multă lume în tren. Eu m-am trezit la spital o săptămână mai târziu. Am avut un tip de comă indusă de medici, pentru că aveam arsuri foarte grave, de gradul II și III și inima nu rezista."

De atunci a trecut prin 10 operații: la bratul drept, la piciorul stâng și la urechea dreaptă. Și a avut nevoie și de ajutorul unui psiholog pentru a depăși traumele.

Emilia: "Am limitări foarte mici la mâna și brațul drept și la piciorul stâng, dar asta nu mă împiedică să muncesc. Psihic, și acum am momente când am căderi, dar totuși încerc să le depășesc.

La trei ani de la atentate, în 2007, Spania a deschis un memorial al victimelor atentatelor din 11 martie - un turn de sticlă construit chiar deasupra gării Atocha, vizată de atacuri.

A rupt inimile a milioane de oameni jucând fotbal purtând o pungă în loc de tricou. Drama prin care trece fanul de numai... Horoscopul de weekend. Balanțele fac multe compromisuri pe plan personal...
Obiceiuri care stimulează memoria și învățarea. Ce să faci în cazul în care ai început să uiți lucruri
Ai mai jos o listă cu obiceiuri care stimulează memoria și învățarea. În ultimii ani au...
Horoscopul zilei de 24 martie 2023. Taurii sunt sfătuiți să fie liberi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 24 martie 2023 spune că Taurii sunt încurajați de către astre să se...
Parteneri
Ratatouille la cuptor. Rețetă franțuzească de ghiveci din legume
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x