Antena Căutare

Încă o veste bună pentru profesori după ce au fost majorate salariile. Statul le poate acorda o nouă sumă de bani

Profesorii au parte de noi informații de la stat de care să se poată bucura. Această veste vine la scurt timp după ce salariile acestora au fost majorate. Iată ce sume vor putea primi profesorii și pentru cine s-ar putea aplica legea.

Galerie
Încă o veste bună pentru profesori după ce au fost majorate salariile. | Shutterstock

Începutul de an le-a adus profesorilor din România noi speranțe. Personalul din învățământul preuniversitar se poate bucura de o nouă sumă pe care o poate primi de la stat începând cu anul școlar 2025-2026.

Citește și: Cât a ajuns să coste construcția unei case în 2024. Subiectul a devenit foarte popular în mediul online

Încă o veste bună pentru profesori

Începând cu anul școlar 2025-2026, profesorii vor putea să beneficieze de o finanțare ce vizează în mod special cheltuielile de transport.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit celor mai recente modificări aduse Legii 198/2023, finanțarea se va putea asigura din bugetul de stat pentru cheltuielile de trasport și se va putea aplica pentru profesorii care nu locuiesc în aceași localitate în care își desfășoară activitatea.

Astfel că, conform articolului 127 din noua lege, autoritățile administrației publice locale vor avea obligația de a asigura decontarea cheltuielilor de transport tuturor profesorilor care nu dispun de o locuință în localitatea în care își desfășoară activitatea.

Potrivit avocatnet.ro, în toamna anului 2023, această măsură s-a propus de asemenea și pentru inspectoratul școlar general sau cel general adjunct dintr-o direcție județeană de învățământ pentru a putea beneficia de decontarea cheltuielilor de transport cu aceași condiție de a nu deține o locuință în localitatea în care își desfășoară activitatea.

Citește și: Un pensionar a reușit să obțină o pensie în valoare de 69 000 de lei! Cum a fost posibil acest lucru

Salariile profesorilor au fost majorate la finalul anului 2023

Ministrul Educației, Ligia Deca, a dezvăluit faptul că odată cu mărirea salarială care a avut loc la final de 2023 reprezintă o creștere „în medie, de 50% cele mai mari din ultimele decenii, în mai puțin de un an”.

Proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care au fost mărite salariile presupune pentru cadrele didactice preuniversitare o creștere salarială brută medie totală pentru 2024 de aproximativ 20%.

„Mi-am dorit mult să reparăm inechitățile salariale în ceea ce privește funcțiile didactice de conducere din sistemul de învățământ preuniversitar.

Astfel, în 2024, pentru directori și directori adjuncți, față de salariul brut din decembrie 2023, creșterea brută medie totală va fi de peste 36%, din care creșterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%", a fost informația transmisă de către Ligia Deca.

Citește și: Codul sacru cu care atragi mai mulți bani în viața ta. Accesezi divinitatea cu ajutorul lui

Tot la începutul acestui an, a apărut un anunț important ce îi vizează pe profesori din partea Ministerului Educației. Astfel că, vor fi mărite sancțiunile pentru cadrele didactice care oferă meditații elevilor de la clasele la care predau.

Sancțiunile vor fi mai dure și se vor aplica și în cazul altor abateri. În unele situații se poate ajunge chiar și la desfacerea contractului de muncă.

Profesorii vor fi sancționați dacă fac meditații cu elevii de la propria clasă, dacă manifestă violență fizică sau verbal împotriva elevilor sau a colegilor sau dacă fac fapte cat pot pune în pericol integritatea fizică/psihică a elevilor.

De asemenea, profesorii nu au voie să își manifeste convingerile politice și nici să facă prozeletismul religios, nu au voie să încalce normele statutului profesiei și nici să comită fapte care aduc o atingere imaginii, demnității sau drepturilor copiilor.

Profesorii au voie, conform legii, să facă meditații, dacă acestea sunt fiscalizate, însă nu cu elevii cărora le predau la clasă, informează cei de la Observatornews.ro.

Cei care ignoră această regulă riscă să fie suspendați de la catedră până la 7 ani sau se pot alege cu desfacerea contractului de muncă. Până în prezent, sancțiunea prevedea o pedeapsă de maximum 1 an de suspendare de la catedră.

Care este regula impusă profesorilor care fac meditații? Citește aici mai multe detalii despre acest subiect.

La ce sumă ajunge darul de nuntă în 2024. Care este suma minimă în funcție de regiunile țării... Oraşul din România în care se trăieşte ca în străinătate și locurile de muncă sunt plătite bine. Calitatea vieții este r...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x