Exportul de carne tocată și salamuri crud-uscate din România către Statele Unite ale Americii și Marea Britanie au fost suspendate, iar decizia a luat întreaga țară prin surprindere.
Deși motivul nu părea unul extrem de serios, se pare că acesta este cât se poate de important pentru sănătatea oamenilor.
Iată care este motivul pentru care micii românești nu mai pot fi exportați în SUA și în Marea Britanie, acolo unde sute de mii de români își desfășoară activitatea!
De ce au primit micii românești interzis la export în SUA și Marea Britanie
Potrivit directorului executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase, pentru un moment exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi Staele Unite ale Americii sunt interzise din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe teritoriul țării noastre.
Dana Tănase a declarat pentru AGERPRES faptul că România este în continuare considerată roşie din punct de vedere al restricţiilor, motiv pentru care în prezent exportul cărnii este interzis.
„Mai sunt foarte puţine focare, într-adevăr, dar problema este că unele se sting şi altele apar, iar pesta porcină africană în momentul de faţă ne aduce mari prejudicii, întrucât noi suntem blocaţi la export. Nu la schimburi intracomunitare, pentru că pe piaţa intracomunitară, conform regulamentelor care sunt în vigoare şi sunt aplicabile, noi putem exporta atâta vreme cât producem cu materie primă eligibilă, dar pentru exportul în Marea Britanie suntem totalmente blocaţi.
Marea Britanie, prin Brexit, nu mai se supune regulilor comunitare, cu toate că există un acord economic între Uniunea Europeană şi Marea Britanie şi se fac negocieri aproape lunare. În momentul de faţă, România este considerată de Marea Britanie ţară roşie din punct de vedere al pestei porcine africane” a declarat pentru aceeași sursă directorul executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase.
Citește și: Rețetă tradițională de colivă. Care este, de fapt, originea acestui preparat
De asemenea, Dana Tănase a explicat faptul că o parte dintre procesatorii români care au expediat produse crud-uscate și carne tocată către Marea Britanie, unde se află cea mai mare comunitate de cetățeni români, se confruntă cu o serie de pagube economice semnificative din cauza interzicerii exporturilor.
„Au existat numeroase transporturi de carne tocată, de carne preparată, respectiv mici congelaţi, salamuri crud-uscate, produse din carne tratate la 70 de grade care au fost blocate de autorităţile veterinare din Marea Britanie. O parte dintre procesatorii care au expediat şi-au pierdut marfa, pentru că între timp a expirat şi înregistrează pagube economice însemnate.
Noi, ca asociaţie, am făcut demersuri şi la premierul României, şi la Comisia Europeană şi la Ambasada României de la Londra pentru ca Marea Britanie să aplice aceleaşi reguli pe care le aplică şi Europa, însă deocamdată răspunsul este negativ. Ca atare, produsele din carne, dacă nu sunt tratate la 80 de grade nu pot să facă obiectul exportului în Marea Britanie. Deci comunitatea românească va fi lipsită de mititei şi de salam de Sibiu şi de alte produse crud-uscate şi este foarte păcat” a mai precizat reprezentanta ARC.
A crezut că vorbește cu Elon Musk pe Facebook, dar a picat într-o capcană și a pierdut 250000 de dolari. Escrocheria a d... Laponia rămâne fără zăpadă de Crăciun. Ce se întâmplă cu temperaturile din Arctica...