Antena Căutare

Noua metodă prin care românii pot fi înșelați pe Facebook. Ce mesaje te pot induce în eroare și să te lase fără bani

În ultima perioadă s-au înmulțit cazurile fraudelor prin intermediul platformelor sociale, iar tot mai mulți români au avut de suferit din cauza încrederii pe care au acordat-o mesajelor malițioase. Iată o metodă ingenioasă ce te poate păcăli în orice moment.

Imagine cu un laptop și o alertă desenată grafic. Galerie
Noua metodă prin care românii pot fi înșelați pe Facebook. Ce mesaje te pot induce în eroare și să te lase fără bani | Shutterstock

În România cazurile de înșelăciune în mediul online se înmulțesc pe zi ce trece necontrolat. Tot mai mulți români cad în plasa indivizilor care se ocupă cu fraudarea cardurilor bancare sau cu alte tipuri de infracțiuni.

Citește și: O nouă metodă prin care poți rămâne fără banii de pe card. La ce trebuie să fie atenți românii atunci când merg la bancomat

Iată una dintre cele mai recente înșelătorii care circulă pe Facebook și care îi poate lăsă pe români fără bani într-un timp extrem de scurt.

Noua metodă prin care românii pot fi înșelați pe Facebook

Platforma Facebook a devenit arma preferată a hoților în ultima perioadă. Metodele ingenioase s-au multiplicat, iar tot mai mulți români pică în plasa periculoasă a indivizilor cu intenții rele.

Una dintre cele mai recente modalități la care au apelat hoții este reprezentată de trimiterea unui mesaj alarmant prin care românii sunt amenințați cu următoarea abordare:

„Contul dumneavoastră de Facebook încalcă politicile de securitate a informațiilor”.

Mesajul este trimis în continuu, tip de câteva minute, dar unii utilizatori au reclamat chiar și zeci de mesaje pe ora, potrivit Antena 3 CNN.

Un număr foarte mare de utilizatori români au experimentat această abordare și au picat în plasă, deoarece mesajul pare că vine de la compania oficială.

Persoanele care au crezut informațiile din mesaj și au dat click pe link-ul indicat și-au pierdut instant conturile pe care hackerii au putut să le controleze și prin care au trimis mesajele malițioase către ale persoane din lista victimelor.

Citește și: Un nou tip de înșelăciune: romance fraud. Cum își atrag victimele în relații romantice online. Avertismentele Poliției Române

„Linkul te redirecţionează, de cele mai multe ori, către pagini de phishing în care tu, dacă îţi introduci datele de autentificare la contul de Facebook, ajung în posesia atacatorilor”, a declarat Mihai Rotariu, Communications Lead, DNSC cu privire la acest aspect pentru Observator.

Hoții încep să ceară imediat răscumpărarea, însă nimeni nu le poate garanta utilizatorilor faptul că își vor primi conturile înapoi, chiar dacă plătesc o anumită sumă de bani.

Campania se regăsește pe primul loc în topul celor mai agresive campanii de phishing cu care a avut de a face rețeaua Meta România până la acest moment.

Specialiștii spun că există câteva posibilități prin care românii se pot feri de aceste fraude.

Una dintre ele ar fi blocarea posibilităților de a primi mesaje direct din setările aplicației.

O altă metodă este de a apela la aplicații de securitate care să informeze cu privire la fraude.

Citește și: Noua escrocherie de pe Whatsapp. Ce să faci imediat ce primești mesaj de la un număr din străinătate

La fel de eficientă este și raportarea mesajelor malițioase pentru a fi blocate direct de la sursă și, totodată, blocarea conturilor.

„Ideal ar fi sa avem, totuși, niste soluții de securitate pe dispozitivele pe care le folosim - telefon, laptop, orice ar fi el - pentru că, atunci când deschidem aceste link-uri, vom fi informați că este vorba despre o fraudă. Cu cât raportăm mai mult, cu cât notificam rețeaua de socializare, cu atât ele vot fi blocate de la sursa” susține Silviu Stahie, Security Analyst, Bitdefender.

Metoda de autentificare în doi pași este o altă variantă care s-a dovedit extrem de eficientă în cazul fraudelor online.

„Această acțiune o să treacă de la sine. Facebook a tot spus în ultimii ani că face eforturi continue ca să diminueze cât mai mult fake news-ul, conturile false şi furturile de date personale”, a declarat Robert Feraru, specialist social-media.

Citește și: Un român a rămas fără cuvinte când a aflat că pe numele lui există un credit bancar pe care nu l-a făcut. Cum a fost posibil

Indivizii care se ocupă cu astfel de fraude pot risca să ajungă la închisoare dacă sunt prinși.

„Riscurile pot fi destul de mari, ajungându-se până la pedepse cu închisoarea. Astfel de atacuri pot fi din afara ţării. Criminalitatea informatică are caracter transfrontalier, nu întotdeauna poate duce la prinderea autorului”, a precizat Sorin Stănică, Comisar șef de poliție.

Actele necesare pentru șomaj în 2024. Cine sunt persoanele care pot beneficia de ajutorul de la stat și ce sumă se oferă... Veste bună pentru românii care au sobe vechi. Ministerul Mediului anunţă programul „Rabla pentru sobe”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x