O mare parte din meșteșugurile vechi de mii de ani sunt pe cale de dispariție în România, iar printre acestea se numără și olăritul. Tinerii nu sunt atrași de această meserie pe care bătrânii au apreciat-o de-a lungul anilor.
În zilele noastre, tehnologia a câștigat mult „teren” în fața tradiției. Foarte puține persoane mai țin cont de obiceiurile pe care bunicii noștri le aveau în tinerețe pentru a-și câștiga banii de buzunar. La sate nu au „murit” încă activitățile din timpuri îndepărtate.
Femeile și bărbații se ocupă în continuare de meșteșuguri vechi de mii de ani, învățându-i pe cei mici. Torsul, țesutul, cusutul, olăritul, confecționarea măștilor și făuritul sunt doar câteva dintre meseriile care au mai rămas de la strămoșii noștri.
Nea Dumitru, un localnic din Gorj pasionat de munca lui, a vorbit cu mari emoții despre modelarea lutului. Acesta și-a dedicat întreaga viață familiei sale și meseriei pe care a preluat-o de la cei mai bătrâni.
Olăritul este un meșteșug vechi de mii de ani pe cale de dispariție în Gorj
Județul Gorj era cunoscut pentru olărit în urmă cu mulți ani, însă lucrurile s-au schimbat acum. Tinerii aleg să plece în străinătate pentru a-și face un trai, lăsând în urmă tradiția și munca de o viață a bunicilor: olăritul.
Nea Dumitru se numără printre cei care au practicat acest meșteșug vechi de mii de ani o lungă perioadă. Prin mâinile lui au trecut o mulțime de oale sau farfurii, care și astăzi au rămas în casele oamenilor.
De asemenea, cea mai mare durere a bătrânului este faptul că modelarea lutului nu este o meserie apreciată de semenii săi, ci de străini. Chiar dacă a fost mineri, nea Dumitru își iubea arta olăritului. Așadar, ieșea adevărate capodopere din mâinile sale în timpul liber.
„E mult până centrezi. Dacă nu centrezi pământul pe roată nu poţi să lucrezi. Centratul cocoloșului, piciorul, mâna trebuie să fie din trei unul singur.”, a mărturisit bătrânul, conform observatornews.ro.
„Mi-a fost dragă meseria”, a mai adăugat el.
Pentru că a iubit din tot sufletul olăritul, nea Dumitru nu s-a lăsat nici la bătrânețe de acest meșteșug vechi pe care vrea să-l dea moștenire tinerilor din zilele noastre.
„Începând de la ceșcuțe de cafea, cănuțe de țuică fiartă, castroane, castronele, ulcele de Joi Mari, cum erau pe timpuri. Cred că mi-au trecut milioane de oale până la 81 de ani. Numai la un cuptor pe lună.”, a spus nea Dumitru cu multă emoție în glas.
Bătrânul a evidențiat faptul că străinii sunt foarte încântați de munca lui: „ Le place. Le cumpără. Mă duc cu 20-30 de baxuri cu mine. Vin fără nicio oală. Am fost în Austria, Polonia, Bulgaria, la sârbi de șapte ori cu roata după mine. Atât de entuziasmați. Stau grămadă pe mine. Se ridicau în picioare să vadă roata.”
Vezi mai multe știri de ultimă oră pe observatornews.ro.
Top cele mai urmărite seriale din AntenaPLAY în 2023. Ce titluri se află pe primele poziții... De ce scad ratele începând cu 2024. Ce se întâmplă cu indicii ROBOR și IRCC și cine sunt românii care se vor bucura de v...