Antena Căutare

De ce roșul și verdele sunt considerate culorile Crăciunului. Ce alte nuanțe se poartă în perioada sărbătorilor de iarnă

Spiritul sărbătorilor de iarnă este prezent în casele românilor încă de la începtul lunii decembrie. Toți s-au pregătit intens pentru Crăciun și Anul Nou. Cei mai mulți au decis să împodobească bradul sau casa cu instalație și ornamente în culorile tradiționale acestei perioade: roșu și verde. Iată care este motivul pentru care se poartă astfel de nuanțe.

Spiritul sărbătorilor de iarnă este prezent în casele românilor încă de la începtul lunii decembrie | Shutterstock

Colindele, mesele în familie, mirosul de clementine și de brad, delicatesele tradiționale, zăpada și cadourile sunt doar câteva dintre surprizele care vin la pachet cu cea mai frumoasă perioadă din an: Crăciunul. Cei mici așteaptă cu nerăbdare să deschidă darurile de la Moș Crăciun, în timp ce adulții se bucură de timpul petrecut alături de persoanele dragi din viața lor.

Atmosfera sărbătorilor de iarnă se instalează în locuințele românilor odată cu prima instalație pusă la streașina casei. Chiar dacă în magazine au apărut primele decorațiuni de Crăciun încă de la finalul lunii noiembrie, oamenii nu s-au grăbit să împodobească bradul sau locul pe care îl numesc „acasă”.

Citește și: Ce alegeri fac românii pentru cadourile de sărbători. Cum arată topul darurilor preferate de români de Crăciun

Printre culorile pe care cei mai mulți și-au dorit să le aibă în pomul de sărbătoare sau în curte sunt: verdele și roșul pe lângă nunațele de alb cald, alb rece, albastru și mov. Puțini știu că nuanțele care simbolizează venirea Crăciunului sunt cele de roșu și verde, conform tradiției.

Articolul continuă după reclamă

Până și celții sărbătoreau în acest interval al anului. Se presupune că de atunci verdele și roșul au fost considerate culorile care vestesc venirea Noului An, dar și a Crăciunului.

De ce verdele și roșul sunt nuanțele tradiționale ale sărbătorilor de iarnă

Semnificația acestor nuanțe datează încă din perioada celților. Aceștia erau de părere că plantele verzi și roșii îi vor ajuta să treacă peste iarna grea, conform observatornews.ro. Tradiția a fost păstrată și în zilele noastre. Românii de la sate preferă să își decoreze casele cu instalație verde și roșie pentru a avea noroc anul viitor, dar și pentru a fi protejați de spiritele rele.

Și creștinii consideră că aceste nuanțe simbolizează Crăciunul deoarece le aduc aminte de viața lui Iisus Hristos. Încă din bătrâni se spune că roșul semnifică sângele Mântuitorului în timp ce verdele reprezintă viața eternă, copacul vieții. De asemenea, această nuanță rezistă și pe durata iernii. Multe plante își păstrează frunza verde în ciuda frigului și zăpezii, fiind nemuritoare.

Citește și: Ce cadou extravagant va primi fiica lui Marian Vanghelie și a Oanei Mizil de Crăciun: „Știe ce vrea, așa că Moșul o să-i aducă”

Roșu și verde au rămas culorile care se poartă de Crăciun și în zilele noastre. Cei mici își amintesc de Moș Crăciun cu barbă albă și un costum roșu, așa cum este ilustrat în reclamele realizate de Haddon Sundblom. Acesta a realizat adevărate opere de artă pentru un brand cunoscut de băuturi răcoritoare.

Ce alte culori sunt tradiționale Crăciunului

Nu doar roșul și verdele sunt culorile care simbolizează venirea sărbătorilor de iarnă. Printre nuanțele care aduc cu ele spiritul Crăciunului sunt: argintiul, auriul, albul și albastrul.

Albul semnifică puritatea în timp ce auriul și argintiul reprezintă cadourile puse de magi la nașterea lui Iisus Hristos. Culoarea ce le aduce aminte creștinilor de Fecioara Maria este albastrul, care poarta un veșmânt de această nuanță la nașterea Mântuitorului.

Mai multe informații despre acest subiect sunt disponibile aici, pe Observator.

Au apărut rezultatele anchetei de la Academia de Poliție. Ce a transmis Corpul de Control cu privire la mâncarea studenț... Cutremur în România! Seismul a fost resimțit în mai multe orașe din țară. Ce magnitudine a avut...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x